Peter Handzuš Kultúra

Za kultúrou do Tatier: Divadelné Stretnutia začínajú už v piatok večer

Čo by ste tak povedali na správnu dávku kultúrneho vyžitia počas tohto víkendu? Ak by ste sa dali nahovoriť, určite si nenechajte ujsť jedenásty ročník letného divadelného festivalu Stretnutia, ktorý každoročne organizujú vo Vysokých Tatrách v rámci seriálu podujatí Tatranského kultúrneho leta.

Ilustračný obrázok k článku Za kultúrou do Tatier: Divadelné Stretnutia začínajú už v piatok večer
Zdroj: TASR

Vzhliadnuť bude možné štyri predstavenia „Vlani sme si pripomenuli okrúhle desiate výročie, čomu zodpovedala aj dramaturgia a poňali sme to aj veľkolepejšie, čo sa odzrkadlilo na počte predstavení, ich kvalite i renomé. V piatok začíname v druhej dvadsiatke a tento ročník by som nazval ako štandardný bežný nejubilejný ročník,“ začal z obšírna Ján Bendík, vedúci oddelenia kultúry a športu mesta Vysoké Tatry, potom však aj konkretizoval: „V prvom rade dávame priestor výborným regionálnym súborom, je nám ľúto, že domáci súbor Paľa Bielika, ktorý pred jedenástimi rokmi začal s organizovaním tohto podujatia, nemá nacvičenú novú inscenáciu, ale v žiadnom prípade sme nechceli ukrátiť o zážitok divákov.“

Začína sa o 21:15

Dve večerné predstavenia sú pre dospelého diváka a pod režisérskou taktovkou barda nielen regionálneho, ale aj sllovenského divadla Vlada Benka. Hneď v piatok po dvadsiatej prvej hodine je pripravená inscenácia Skrotenie zlej ženy v podaní popradského Divadla Commedia. O deň neskôr to bude Divadlo mladých zo Šuňavy s hrou Muž mojej ženy. Obe hry odohrajú v altánku Centrálneho parku v Tatranskej Lomnici.

Predstavenia aj pre deti

Organizátori nezabudli ani na detského diváka, ktorý sa taktiež môže tešiť na dve predstavenia. V sobotu o tretej popoludní v Salóniku Fridrich August v Grandhoteli Starý Smokovec sa bude prihovárať menším deťom invenčné banskobystrické divadlo Bez opony modernou verziou klasickej ľudovej rozprávky Sedem kozliatok.

V nedeľu o šestnástej popoludní bude rozprávka opäť pod šírim nebom, a to v altánku tatranskolomnického parku, o ktorú sa postará Harry Teater z Banskej Bystrice s titulom Krotiteľ a Medveď. „Po tomto predstavení sme siahli náročky. Problematika medveďa je vo Vysokých Tatrách výsostne aktuálna a tak verím, že sa pobavia nielen deti, ale aj dospelí. Je to interaktívne predstavenie, kde si krotiteľ nevie poradiť s mackom, a tak mu pomáhajú diváci, ktorí svojimi vstupmi posúvajú dej,“ priblížil Bendík.

Festival láka dovolenkárov

V prípade divadelných predstavení však platí, že je lepšie raz vidieť ako stokrát počuť a vzhľadom na priaznivú predpoveď počasia sa určite oplatí prísť za kultúrou do Vysokých Tatier. Atmosféra divadelných predstavení v exteriéroch má vždy neopakovateľné čaro. „Mnohí návštevníci si plánujú dovolenkový pobyt v Tatrách v čase, keď prebieha festival. Maily dostávame už v marci či apríli s otázkou, kedy sa festival uskutoční. Verím, že aj tento rok si diváci prídu na svoje,“ povedal na záver šéf tatranskej kultúry.

Ingrid Janigová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM