Webnoviny - Rôzne

Do lyžiarskych stredísk investovali 25 mil. eur

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Michal BurzaPOPRAD 29. októbra (WEBNOVINY) – Do lyžiarskej infraštruktúry investovali prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk na Slovensku v tomto roku vyše 25 mil. eur. Viac ako polovica tejto sumy išla do výstavby troch sedačkových lanoviek v Tatranskej Lomnici vo Vysokých Tatrách, v Jasnej v Nízkych Tatrách a na Kubínskej holi v Oravskej Magure. Tento rok pribudne na Slovensku 11 kilometrov (km) zasnežovaných tratí za 5,76 mil. eur. Celková dĺžka zasnežovaných tratí na Slovensku presiahne 160 km. Najväčšie investície smerovali do stredísk Jasná a Tatranská Lomnica.

„Keby nebolo najsilnejšej spoločnosti v oblasti cestovného ruchu, ktorá prevádzkuje strediská vo Vysokých Tatrách a v Jasnej, tak by sme tohto roku konštatovali, že investície sú takmer nulové. Bolo by to len také prištipkárenie,“ zhodnotil investičné projekty do lyžiarskej infraštruktúry v tomto roku riaditeľ Záujmového združenia lanoviek a vlekov Lavex Miroslav Grešo. V súčasnosti podľa Greša neexistuje na Slovensku podpora projektov v cestovnom ruchu z európskych fondov, štátna podpora „a banky sa správajú tak, ako sa správajú“. V rámci Európskej únie sú podľa neho prostriedky určené na rozvoj infraštruktúry cestovného ruchu, ale stratégia, „ktorá sa prijala zodpovednými štátnymi orgánmi, nebola podľa mňa absolútne zvládnutá,“ uviedol Grešo. Jasným príkladom toho, ako sa štát chová k cestovnému ruchu je tohtoročné sťahovanie agendy cestovného ruchu z ministerstva hospodárstva pod ministerstvo kultúry a cestovného ruchu a od 1. novembra pod ministerstvo dopravy, regionálneho rozvoja a cestovného ruchu.

K väčším investíciám do lyžiarskej infraštruktúry v tomto roku patrí aj výstavba dvoch parkovísk. V Jasnej pribudne 350-miestne parkovisko za 0,8 mil. eur. V Tatranskej Lomnici vyrastá 400-miestne parkovisko. Obe by mali byť hotové do začiatku lyžiarskej sezóny. V lyžiarskych strediskách na Slovensku pribudlo päť nových a osem jazdených snežných pásových vozidiel na úpravu zjazdoviek v hodnote dva milióny eur. Menšie investície smerovali do oblasti informačných systémov lyžiarskych stredísk. Išlo najmä o panoramatické mapy a rôzne formy prezentácie cez portál www.holidayinfo.sk, na ktorom sa bude počas zimy prezentovať viac ako 100 stredísk. Vzrástol aj počet stredísk, ktoré sa prezentujú v „Živej panoráme“. Niektoré strediská investovali aj do ochrany lyžiarov na tratiach kúpou ochranných sietí a matracov.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM