Martin Sýkora Rôzne

Dobrodružstvo na Hornom Spiši: Objaviť ho nie je vôbec ťažké

Horný Spiš patril niekedy k najbohatším regiónom Uhorska. Okrem histórie však praje aj dobrodruhom. Vyskúšajte splav rieky Poprad a budete mať na čo spomínať.

Ilustračný obrázok k článku Dobrodružstvo na Hornom Spiši: Objaviť ho nie je vôbec ťažké
Zdroj: TASR

V minulosti sa rieka Poprad splavovala od obce Krížová Ves, avšak v súčasnosti vedie od Starej Ľubovne po slovenskú obec Mníšek nad Popradom. V prípade, že sa vodáci rozhodnú cestu predĺžiť, splavovať sa dá až do poľského mesta Stary Sacz. Náročnosť rieky Poprad nie je vysoká, preto je vhodná aj pre rodinné splavovanie.

Za 4 dni do Poľska

Minimálna hranica vodného toku na splavovanie je 135 cm. „Plavbu pre rodiny s deťmi je vhodné rozdeliť na tri alebo štyri dni. Prvý úsek sa splavuje zo Starej Ľubovne do obce Čirč, čo predstavuje zhruba 18 km dlhý úsek. Počas druhého dňa sa rieka Poprad splavuje po Malý Lipník. V tretí deň plavby sa vodáci dostanú z Malého Lipníka do Mníška nad Popradom a v prípade, že sa rozhodnú pokračovať, štvrtý deň zavŕšia v poľskom meste Stary Sacz,“ opísal inštruktor raftovania Dušan Mamrilla. Celý splav od Starej Ľubovne až do poľského mesta je dlhý zhruba 88 km. Splav je významný aj tým, že rieka Poprad je hraničnou riekou medzi Slovenskom a Poľskom. V prípade, že je dobré počasie, náročnosť rieky je podľa inštruktora raftovania na najnižšej úrovni.

„Rieka Poprad je divokou, má mohutné koryto s mnohými kaskádami a vlnami,“ poznamenal. „Je vhodná pre rodinné splavy, preto každý rok na začiatku leta organizuje Centrum voľného času medzinárodný rodinný splav, na ktorom sa každoročne zúčastní vyše 100 vodákov,“ dodal Mamrilla.

PREČÍTAJTE SI AJ: Adrenalínový splav Dunajca medzi kusmi ľadu: Na palube raftu sa viezol aj sob

Aktívni vedia byť v cieli o deň skôr

Niektorí vodáci si podľa Mamrillu trať rozdelia na tri dni. „Podobne ako pri štvordňovom splave, aj v tomto prípade sa prvý deň začína v Starej Ľubovni a skončí sa v poľskom meste Muszyna. Druhý deň sa vodáci dostanú po Mníšek nad Popradom a tretí deň zakončia plavbu v Starom Saczi,“ vysvetlil. Úsek od Čirča pod Mníšek nad Popradom je podľa jeho slov zaujímavý. „Sú tu navážané kamene, ktoré spomaľujú tok. Okrem toho sa tu tvoria výbežky do rieky Poprad. Cez slovenský polostrov je prevŕtaná diera, ktorá odvádza vodu z rieky Poprad do vodnej elektrárne v Sulíne,“ opísal Mamrilla.

Splav Popradu Stará Ľubovňa
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM