Martin Sýkora Rôzne

Držte si čiapky a zatnite zuby: Výstraha pred vetrom i snehovými jazykmi

Odborníci zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) varujú sever Slovenska pred silným vetrom na horách a tvorbou snehových závejov.

Ilustračný obrázok k článku Držte si čiapky a zatnite zuby: Výstraha pred vetrom i snehovými jazykmi
Zdroj: TASR

V stredu (3.1.) bude na horách i v podhorí fúkať. Slovenskí meteorológovia zo SHMÚ vydali pre sever krajiny výstrahu prvého stupňa, ktorá sa týka času od 14:00 do 20:00 hod. „V okrese Poprad sa na horách miestami v polohách od cca 1500 m očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 30 – 37 m/s (110 – 135 km/h),“ uviedol SHMÚ.

Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo).

V čase od 15:00 do 20:00 hod. platí aj výstraha prvého stupňa pred tvorbou snehových jazykov, ktoré môžu skomplikovať prejazd niektorých podtatranských úsekov. „V okrese Poprad sa ojedinele očakáva v horských oblastiach tvorba snehových jazykov. Tvorba snehových jazykov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity,“ informovali slovenskí meteorológovia. Výskyt snehových jazykov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM