Peter Handzuš Kultúra

Dvaja veľmi známi gorali v Grandhoteli

Atmosféra viac ako storočného Grandhotela Starý Smokovec je ako stvorená na výstavu „starých“ fotiek. Už tento piatok začína v Grande výstava po originálnym názvom Tatranskí gorali.

V piatok 13. januára 2012 o 16.00 hod. sa v Grandhoteli Starý Smokovec uskutoční vernisáž fotografickej výstavy s názvom Tatranskí gorali – Bartuś Obrochta a Jan Krzeptowski Sabała.

Pre slovenské Tatry sú poľskí dovolenkári významnou klientelou. Aj preto výstava začína symbolicky v tomto období, kedy začínajú aj zimné prázdniny v Poľsku. Výstava prezentuje bohatú kolekciu fotografií dvoch veľmi známych goralov. Osobností známych z literatúry, rodinných rozhovorov či legiend o tatranských goraloch. Bartuś Obrochta (1850 – 1926) sa preslávil ako huslista a populárny tatranský sprievodca. Bol tiež strážcom lesa, gazdoval v Kościelisku a dokonca bol aj vydavateľom novín. O jednu generáciu starší Jan Krzeptowski Sabała (1810 – 1894) bol slávnym rozprávačom, muzikantom, poľovníkom a možno aj tatranským zbojníkom.

Atraktívnu výstavu pripravil Adam Kitkowski a patronát nad výstavou prevzali primátor Mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš a prednosta Tatranského okresu Andrzej Gąsienica Makowski.

Desiatky fotografií z časti odrážajú dobu, v ktorej žili obaja gorali. Pochádzajú zo zbierok Tatranského múzea, rodiny Obrochtovcov a zbierky samotného autora výstavy.

Výstava potrvá od 13. januára do 30. apríla 2012 a bude prezentovaná v priestoroch Grandhotela Starý Smokovec. Vstup na výstavu je zdarma.

Katarína Šarafínová, TMR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM