Peter Handzuš Rôzne

Edita Grosmanová (92): Ostala nažive, aby hovorila o hrôzach holokaustu

Výročie začiatku deportácií zo Slovenska do koncentračných táborov si prišla do Popradu z Kanady pripomenúť aj 92-ročná Edita Grosmanová.

Ilustračný obrázok k článku Edita Grosmanová (92): Ostala nažive, aby hovorila o hrôzach holokaustu
Foto: Peter Handzuš

Edita Grosmanová prežila tri roky a tri mesiace v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau. Podľa nej sa svet nezlepšil. „Sľúbila som sebe i svetu, že aj keby ma mali nosiť na nosidlách, ale moja hlava bude pracovať, budem rozprávať. Myslím si, že som zostala nažive preto, aby som o tom hovorila,“ povedala v sobotu počas odhalenia pamätnej tabule na fasáde Gymnázia na Kukučínovej ulici v Poprade. Škola sa nachádza v bývalých kasárňach, kde boli v roku 1942 sústreďovaní Židia určení na transport.

Edita Grosmanová bola na Slovensku aj pred piatimi rokmi. Vtedy bol v rámci 70. výročia odchodu prvého transportu zo Slovenska do nacistického koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau na území okupovaného Poľska vypravený špeciálny vlak, ktorým sa preživšia Edita Grosmanová na miesto hrôz vrátila.

„Raz sme vyšli do roboty a jeden z tých nemeckých väzňov, bol tam taký obrovský stan a hovorí nám: Viete čo je tam v tom stane? To sú detské topánky. A ten dym, to sú tie deti,“ hovorí o jednom zo svojich zážitkov Grosmanová. Okrem toho jej priamo pred očami zomrela sestra a musela sa vyrovnať s aj ďalšími ranami osudu. „Po pochode smrti vo východnej časti Nemecka bola jedna pani a mala takú divnú hlavu, liezli po nej vši, tak sme sa dostali nejako k petroleju, dali sme jej šatku na hlavu cez noc, a keď sme to ráno zobrali, tak už bola len lebka. Vši jej zožrali celú kožu z lebky. To si neviete predstaviť, sú tisíce a tisíce takýchto vecí,“ povedala pred piatimi rokmi o ďalšej trpkej skúsenosti Grosmanová.

Zdroj: YouTube.com

Podľa riaditeľa Slovenského národného múzea – Múzea židovskej kultúry v Bratislave Pavla Mešťana 75 rokov predstavuje dlhý čas na to, aby nebol znepokojený zo súčasnej situácie na Slovensku. „Ožívajú tendencie, ako je neustála oslava Hitlera aj Slovenského štátu na čele s prezidentom, hľadanie ciest ako ospravedlniť prezidenta Tisa. Po 75 rokoch, po poznatkoch, ktoré máme o holokauste, netvrdím, že sa už o ňom vie všetko, ale vie sa o ňom tak veľmi veľa, že jeho spochybňovanie a podceňovanie, je v mojich očiach čosi tragické,“ povedal. Podľa neho sa holokaust na Židoch už nezopakuje. „Je tragédia, že si ľudstvo po toľkých rokoch neuvedomuje cestu, ktorá viedla k holokaustu. Neuvedomujeme si ani to, čo dokázal urobiť človek človeku,“ dodal Mešťan.

V Auschwitzi po sedemdesiatich rokoch
44
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM