Peter Handzuš Rôzne

Experimenty s tradíciou? Špica guláš nesklamal

Svoje pokračovanie má za sebou už 13. ročník tradičnej súťaže o najlepší guláš. Po 10 rokoch sa varenie vrátilo do Dolného Smokovca, kde usporiadatelia vystihli prekrásny deň.

O dobrom mene podujatia hovorí aj široké obsadenie. Medzi 31 družstvami sa okrem Slovákov našli i Poliaci, Česi či Rakúšania. Dobrou skúsenosťou sa môžu pochváliť hotelové školy, akadémie a učňovské školy.

Okrem radosti z varenia je súťaž náročnou úlohou pre porotcov, i keď ochutnať toľko gulášov môže vyzerať ako vďačná úloha. „Behom jedného, dvoch súst sa guláš ochutná a hneď v zárodku je vidieť, či je dobrý. Pri nezvyčajných chutiach musíme hodnotiť aj postup prípravy,“ popisuje pozíciu porotcov Jaroslav Uhlár. „Je nutné zapíjať sústa čistou vodou, aby sa chuťové kanáliky premyli,“ dodal. [size=18] [color=#ff0000]Sila chuti[/color][/si­ze] Jaroslav Uhlár je viceprezidentom Gourmet klubu a tento rok nepatrí medzi porotcov. Uznáva, že každý guláš môže byť niečím výnimočný a oceňuje nové chute: „Je dobré, že sa experimentuje, chute sa menia, no guláš zostane gulášom.“ ** Medzi množstvo prítomných kuchárov patria aj „stálice“, účastníci, ktorí na gulášoch každým rokom pracujú. „Súťažiaci za tie roky, ktoré sa zúčastňujú, zistili v čom je sila guláša,“ pochvaľuje si organizátor, František Turek, a pokračuje: „vedia si už dopredu pripraviť dobrý základ a vytvoriť silu guláša bez dochudzovadiel.“**

Poprad24 Foto: Marián Handzuš Video: Marián Handzuš

Experimenty s tradíciou? Špica guláš nesklamal
1
Galéria
gulas
14
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM