Peter Handzuš Kultúra

Festival ľadových sôch sa blíži: Na Hrebienok lanovkou vyvezú až 25 ton ľadu

Hrebienok ožije medzinárodným festivalom ľadových sôch v termíne od 1. do 3. februára. Domáci, ale aj majstri ľadového remesla z Českej republiky, Maďarska, Poľska, Srbska, ale aj Fínska či Francúzska si zasúťažia počas troch dní.

Ilustračný obrázok k článku Festival ľadových sôch sa blíži: Na Hrebienok lanovkou vyvezú až 25 ton ľadu
Zdroj: Dnes24.sk

Vysokotatranský Hrebienok sa zmení vďaka majstrovstvu umelcov z viac ako 8 krajín Európy na centrum ľadového umenia. Majstrovstvá ľadových tesárov pod názvom Tatry Ice Master sa uskutočnia 1.-3. februára. Už v stredu privezú kamióny do Starého Smokovca až 25 ton ľadu a pozemná lanovka ich postupne vyvezie na Hrebienok, aby sa ich zmocnili ľadoví sochári.

„Pravú ľadovú atmosféru nám budú vytvárať umelci ľadu už od pondelka. Najväčšia ľadová stavba v podobe snežného hradu by mala byť ukončená už v stredu. Zároveň v tento deň majú už ráno doraziť do Starého Smokovca 2 kamióny plné ľadu. Jeden ľadový blok by mal vážiť 100 kg a bude ich cca 250 ks, spolu zhruba 25 ton číreho ľadu. Ľad následne na Hrebienok vyvezie pozemná lanovka,“ povedala Lenka Maťašovská výkonná riaditeľka oblastnej organizácie Región Vysoké Tatry.

Každý z ôsmich súťažných tímov bude vdychovať život desiatim ľadovým blokom. O tom, kto získa titul majstra ľadu a hodnotné ceny, rozhodne odborná porota. Súťažiť sa bude v troch zadaných témach: Medvede, Krajina odkiaľ pochádzam a posledné zadanie bude žrebované.

Program na celý víkend

Oficiálny otvárací ceremoniál sa začne v piatok o 17. hodine. Vstup na podujatie je pre verejnosť voľný. Počas sprievodného programu v piatok aj počas víkendu vystúpia Free Voices, diváci sa stanú súčasťou Violin show Stanislava Salanciho na elektrických husliach či koncertu Mariána Čekovského.

V nedeľu predvedie svoje umenie v novej atraktívnej ľadovej šou aj známy maďarský umelec Zsolt M.Tóth, známy vysokotatranskému publiku z Tatranskej Lomnice už spred roka.

„Ľadové sochy budú na Hrebienku kraľovať dovtedy, kým ich nepremôžu plusové teploty či dážď. My pevne veríme, že budú skrášľovať Tatry čo najdlhšie“ na záver dodala Maťašovská.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM