Tlačové správy

Fotovoltaika: Naozaj sa oplatí?

Vzhľadom na prirodzené slnečné zdroje v regióne Poprad sa fotovoltaika stáva zaujímavou alternatívou pre miestnych obyvateľov a firmy. V súčasnosti je v našom regióne nainštalovaných viac ako 500 fotovoltaických panelov, čo naznačuje zvýšený záujem o solárnu energiu.

Ilustračný obrázok k článku Fotovoltaika: Naozaj sa oplatí?
9
Galéria

Mnohých ale odrádzajú vyššie vstupné náklady či ďalšie prekážky. Ako to je teda s návratnosťou a ako vyzerajú možné riešenia problémov pri inštalácii? Čítajte ďalej a dozviete sa.

Prečo práve fotovoltaika?

V súčasnosti sa stáva úspora energií témou číslo jeden vo väčšine krajín, Slovensko nevynímajúc. Pri hľadaní riešení do budúcna patrí práve fotovoltaika k jedným z najviac diskutovaných riešení. Prečo?

Svetelné lúče slnka majú obrovský potenciál na výrobu elektrickej energie. A sú to práve fotovoltaické systémy, ktoré nám umožňujú využiť túto obnoviteľnú energiu pre naše vlastné potreby. Prirodzene, základnou súčasťou fotovoltaických systémov sú solárne panely. Obsahujú fotovoltaické bunky, ktoré sú schopné prijímať svetlo a to následne premeniť na elektrický prúd.

Fotovoltaika však pomáha ušetriť nielen na nákladoch za elektrickú energiu, ale tiež prispieva k ochrane životného prostredia. Odpoveď na otázku z úvodu článku je preto zrejmá. A síce, že investícia do fotovoltaiky je dlhodobo výhodná a prináša pozitívny vplyv na peňaženku majiteľov i na životné prostredie.

Vedeli ste, že…

…solárne panely môžu byť inštalované nielen na strechách budov, ale aj na pozemkoch alebo na samostatných konštrukciách? Tieto systémy dokážu pokryť časť alebo dokonca celú spotrebu elektrickej energie v domácnosti alebo vo firme.

Vstupné náklady na inštaláciu vs. energetická úspora

Pochopiteľne, pri rozhodovaní či ísť do fotovoltaiky alebo nie, je najdôležitejšia otázka návratnosti nákladov. Nebudeme klamať, prvotná investícia je vysoká. No ak sa to rozpočíta v dlhodobom horizonte (viď príklad nižšie), tak užívatelia majú možnosť ušetriť nemalé náklady za elektrickú energiu.

Navyše, hoci na Slovensku takto vyrobenú elektrickú energiu nie je možné predať naspäť do siete, existujú zaujímavé úsporné riešenia, ako takto vyrobenú energiu ďalej využiť. Jedným z najčastejších spôsobov je napríklad uloženie energie do batérií pre neskoršie použitie.

Ako to teda vyzerá so vstupnými nákladmi, životnosťou panelov, zárukou a následnou úsporou?

Príklad

V regióne Poprad máme niekoľko firiem, ktoré sa zaoberajú montážou solárnych panelov a ich zapojením do rôznych sieťových systémov a solárnych zostáv. Jednou z nich je aj Fotovoltaika Poprad, ktorá v tomto smere uvádza:

Životnosť panelov – 25 rokov
Záruka – 10 rokov.
Celková cena inštalácie (3 kWh) + servis (10 rokov) – 5690 €
Spotreba vyrobenej energie – 80%
Priemerný nárast ceny energie ročne – 5% + inflacia 5%
Súčasná cena elektriny zo siete – 0,159kWh
Možnosť využitia štátnej dotácie – 1500 €

Po prepočítaní vyššie uvedených údajov nám vychádza návratnosť vstupných nákladov už za 6 rokov. Prirodzene, za predpokladu výraznejšieho zvýšenia cien elektrickej energie to môže byť i za kratšie. Čím viac teda porastie cena elektriny, tým viac ušetríte. A to už v súvislosti s veľmi pravdepodobným budúcim výrazným zdražovaním cien elektriny veru stojí za zváženie.

Existujú aj ďalšie prekážky fotovoltaickej inštalácie?

Na ceste k energetickej samostatnosti, alebo aspoň k šetreniu časti nákladov za elektrinu, trápia potenciálnych užívateľov aj ďalšie prekážky. Dobrou správou ale je, že vždy je možné nájsť nejaké schodné riešenie na ich odstránenie.

Napríklad mnohých môže po finančnej stránke trápiť i zakúpenie zmienenej batérie, ktorá nepatrí práve k najlacnejším položkám. Avšak vedeli ste, že solárny systém môžete využívať aj bez nej? Takto vyrobenú elektrinu je totiž možné ihneď využívať na ohrev vody alebo na prevádzku klimatizácie, ktorá je energeticky pomerne náročná.

TIP

V súčasnosti je jedným z najobľúbenejších a do budúcna veľmi výhodných riešení kombinácia fotovoltaického systému a tepelného čerpadla.

Ďalším často diskutovaným problémom je dostupnosť slnečného žiarenia. Je pravdou, že v oblastiach s nízkou slnečnou intenzitou môže byť výkon fotovoltaických panelov trochu nižší. Čo už ale veľa ľudí nevie je fakt, že sklon panelov sa dá pri inštalácii nastaviť presne tak, aby bolo v maximálne možnej miere využité ranné a zapadajúce slnko (kedy je veľký odber elektriny). Tým sa tento nedostatok do veľkej miery vyrovnáva.

A k tomuto všetkému sa pridáva ešte jedna veľmi dôležitá skutočnosť. Už dnes je totiž zrejmé, že budúcnosť patrí elektromobilom a vozidlám na vodíkový pohon. Obrovským plusom v tomto smere preto bude vlastnenie solárnej stanice na dobíjanie elektrovozidla, ktorú pre montážnu firmu nie je problém zrealizovať. A kto by už nechcel jazdiť za minimálne náklady? Ide preto o ďalší spôsob ako vám investovanie do fotovoltaiky vráti vaše peniaze.

Záver

Počiatočná investícia do fotovoltaiky je síce pomerne vysoká, ale v dlhodobom horizonte predstavuje veľmi výhodné riešenie, ako ušetriť a nebyť na 100% závislí od siete. Systém fotovoltaiky vytvára elektrickú energiu z bezplatného slnečného žiarenia, čo znamená, že majitelia si výrazne znížia svoje výdavky za elektrinu. Na peňaženke sa to po započítaní nákladov na inštaláciu prejaví už v horizonte 6 rokov, alebo i skôr.

Pamätajte, že väčšinu prípadných prekážok finančného či technického charakteru je možné riešiť prostredníctvom montážnej firmy. Veľkým benefitom je tiež šetrenie životného prostredia a možnosť využiť solárne panely na realizáciu dobíjacej stanice pre elektrovozidlá.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Fotovoltaika Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM