Martin Sýkora Rôzne

HLASUJTE S NAMI: Zaviedli by ste odpočítavacie semafóry po celom meste?

Mesto Poprad začalo 29.3. 2017 s testovacou prevádzkou systému digitálneho odpočítavania. Ten informuje vodiča, koľko sekúnd zostáva do zmeny svetelného signálu.

Ilustračný obrázok k článku HLASUJTE S NAMI: Zaviedli by ste odpočítavacie semafóry po celom meste?
Zdroj: Mesto Poprad

Systém funguje veľmi jednoducho – informuje vodiča na križovatkách riadených svetelnou signalizáciou, koľko sekúnd zostáva do zmeny svetelného signálu. Zobrazovaný stávajúci čas trvania signálu sa pre jednoduchšiu identifikáciu vždy zobrazuje vo farbe toho signálu, ktorý práve svieti.

Vodiči reagovali okamžite

„Zariadenie bolo inštalované na dvoch križovatkách riadených svetelnou signalizáciou blízko zimného štadióna. Odpočítavanie signálu by malo zvýšiť plynulosť dopravy na tomto frekventovanom úseku a zároveň zvýšiť aj jej bezpečnosť,“ informoval primátor Popradu Jozef Švagerko.

Popradčania na nový systém zareagovali pozitívne. „Je to super. Treba to zaviesť po celom Slovensku,“ reagoval na článok na sociálnej sieti čitateľ Peter Adamčík. „Dobré pre tých, čo tam suverénne jazdia viac než 50. Aspoň budú vedieť, kedy majú ešte viac pridať, ináč to bude celé zle. Aj na červenú aj rýchlo…,“ komentoval Peter Kováč. „Skôr by bolo potrebné nastaviť zelenú vlnu od kruháča do Matejoviec a späť. A nie, že ideš plynulo podľa predpisov a na hlavnej dostaneš červenú, aby mohli ísť z vedľajšej,“ vyjadril sa Jaro Baláž na sociálnej sieti.

Testovacia prevádzka štyroch počítadiel, ktoré má samospráva zapožičané bezplatne od správcu svetelnej signalizácie, potrvá minimálne dva mesiace.

Zdroj: TASR

Pre Poprad smart novinka, pre svet bežná vec

Prvé digitálne odpočítavanie boli v Poprade uvedené v štýle Mesto Poprad testuje smart riešenia aj v doprave. Čitateľ Imrich Dlugolinský to za novinku nepovažuje: „V Albánsku, Čiernej Hore už dávno používajú semafóry z odpočtom sekúnd…pre Poprad je to brutaaaaalna novinka toto.“ Odborníci na dopravu sa zhodujú, že systém digitálneho odpočítavania vodičom pomáha.

„Myslím, že je potrebné uviesť to na správnu mieru. Je zbytočné označovať to honosnými názvami, pretože vec sa má tak, že toto nie je žiadna technologická novinka, ale systém, ktorý už po dlhé roky spoľahlivo funguje v mnohých svetových krajinách. Nielen v Spojených štátoch, v Kanade, v Austrálii, na Novom Zélande, v krajinách Európskej únie, na Ukrajine, v Rusku, ale už aj na Slovensku – v Martine a v ďalších mestách,“ konštatoval riaditeľ Správy a údržby ciest PSK, oblasť Poprad Marián Barilla. „Dvojmesačné testovanie považujem za úplne zbytočné. Keď sa to pozitívne ujalo v mnohých svetových mestách, neviem prečo by sa to nemalo ujať aj v Poprade. Kompetentní by mali pracovať na tom, aby túto technológiu nainštalovali čo najskôr na všetkých svetelných križovatkách v Poprade,“ dodal Barilla.

:

Mal by byť systém digitálneho odpočítavania inštalovaný na všetkých popradských križovatkách?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM