Peter Handzuš Hokej

Hokejisti mali v pondelok vykorčuľovať na ľad. Ten však na štadióne nie je

Po letnej príprave mali hokejisti HK Poprad začať s riadnou prípravou na ľade od pondelka 22. júla . Tri dni pred termínom je však na Zimnom štadióne v Poprade miesto ľadovej plochy poriadne schladený betón s ľadovým povlakom.

Ilustračný obrázok k článku Hokejisti mali v pondelok vykorčuľovať na ľad. Ten však na štadióne nie je
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

V tomto čase už mal byť v Poprade na Zimnom štadióne ľad. Hokejisti budú mať v príprave zrejme neplánovanú pauzu, lebo kompresory, ktoré chladia popradskú ľadovú plochu sú pokazené.

Kompresory vypadli po údržbe za 4 098 €

Dva z troch kompresorov vypovedali službu. Podľa zverejnených faktúr na mestskej stránke boli dva kompresory SABROE SabCube 109L pre Zimný štadión v Poprade v júni servisované za cenu 4 098 €.

Ako informoval komunikačný manažér mesta Poprad Marián Galajda, boli počas pravidelnej letnej údržby technológie na kompresoroch vymenené oleje, filtre a zrealizované všetky nevyhnutné servisné úkony, po ktorých boli kompresory úspešne odskúšané. Následne boli úspešne odskúšané aj týždeň pred začiatkom prípravy ľadu.

Prvá porucha po šiestich hodinách

V nedeľu večer, presne podľa plánu, začala na ZŠ v Poprade príprava ľadu. Po 6 hodinách od spustenia strojov došlo k poruche snímača na kompresore č.3.

„Náhradný diel sme okamžite objednali, oficiálna dodacia lehota je 24 dní, vďaka úsiliu správy ZŠ by tento diel mohol byť dodaný už dnes resp. najneskôr v pondelok na budúci týždeň, čo by malo znamenať pokračovanie v príprave ľadu,“ informoval hovorca mesta Marián Galajda.

Po dvoch dňoch skolaboval ďalší kompresor

" V utorok, teda dva dni po spustení technológie, však došlo k havárii celého bloku kompresora č.1 a v tomto prípade je nutná jeho výmena. Situáciu sa snažíme operatívne vyriešiť tak, aby sme opravu zrealizovali čo najskôr,“ dodal Galajda.

Vedenie klubu oficiálne o ničom nevie

Napriek tomu, že do plánovaného spustenia tréningu na ľade ostávajú tri dni, vedenie klubu nemá oficiálne stanovisko Radnice ako vlastníka štadióna k danej situácii.

“Dnes je piatok a nič sa nedeje. Vyzerá to tak, že na ľad hráči tak skoro nevykorčuľujú. Určite nám to skomplikuje prípravu. Uvidíme čo bude ďalej,” povedal v rozhovore pre Poprad24 výkonný riaditeľ klubu HK Poprad Tibor Turan.

Na ľad čakajú nie len muži z popradského áčka, ale aj ostatné tímy, ktorých tréningy na ľade majú začať postupne. V auguste by mal na Zimnom štadióne prebiehať jeden hokejový turnaj a Tatranský pohár.

V Poprade chladia ekologickejším no drahším chladením

Popradský Zimný štadión používa takzvané nepriame chaldenie, ktoré je ekologickejšie, ale ekonomicky náročnejšie, ako priame chladenie, ktoré používa priamo pod ľadom prúdiaci čpavok. Nepriame chladenie prežíva najťažšie chvíle hlavne v lete, keď musia kompresory pracovať na maximálny možný výkon, aby ľad udržali hrateľný.

V súčasnosti sa oproti minulosti na priame chaldenie používa len tretina množstva jedovatého čpavku. Ekonomicky výhodnejším priamym chladením sú vybavené aj Crow Arána v Košiciach či Zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM