Martin Sýkora Hokej

Hokejové play-off začína: Nitra v pozícii obhajcu, Poprad chce prekvapiť

Po prvý raz v histórii play off najvyššej slovenskej súťaže sa stretnú hokejisti HK Nitra s HK Poprad. Obhajcu titulu vyzvú bojovní kamzíci s cieľom postúpiť.

Ilustračný obrázok k článku Hokejové play-off začína: Nitra v pozícii obhajcu, Poprad chce prekvapiť
Foto: Peter Handzuš

Túto sezónu má navrch Nitra

Klub spod Zobora vstúpi vo štvrtok do štvrťfinálovej série ako favorit a zároveň obhajca trofeje. V jeho prospech hovorí aj vzájomná bilancia zo základnej časti prebiehajúcej sezóny.

Nitra, rovnako ako v uplynulých troch rokoch, vstúpila do vyraďovacej časti z druhej priečky tabuľky, keď ju predbehli iba jej fináloví súperi z uplynulého ročníka HC ’05 iClinic Banská Bystrica. Poprad postúpil vlani zo šiesteho miesta, teraz o priečku nižšie. Síce mal rovnako bodov ako šiesty Martin, no o poradí rozhodli horšie vzájomné zápasy kamzíkov s týmto tímom.

Vzájomná bilancia zápasov z tejto sezóny hovorí pred štartom série v prospech skúsenejšieho celku z Nitry. Corgoni sa stretli s Popradom dokopy šesťkrát a v štyroch prípadoch sa tešili z víťazstva, za kratší koniec ťahali len v 18. kole na domácom ľade (2:5) a v 27. kole v Poprade (2:4). Posledné tri vzájomné stretnutia vyhrali, pričom naposledy si s kamzíkmi skrížili hokejky v záverečnom 54. kole základnej časti, keď ich v nedeľu zdolali doma 2:1. V prospech úradujúceho majstra hovorí aj skóre 18:15. Nitrania z posledných desiatich duelov TL vyhrali šesť, zaznamenali jednu prehru po nájazdoch, jednu po predĺžení a dve v riadnom hracom čase. Poprad uspel v posledných desiatich dueloch len v troch.

Foto: Peter Handzuš

Corgoňov potiahol Slovák

Lídrom tímu spod Zobora bol Marek Slovák. Center prvého útoku nazbieral v 55 dueloch 26 gólov a 28 asistencií, s 54 bodmi sa tak zaradil na štvrté miesto produktivity celej súťaže, pričom v góloch bol druhý za Ladislavom Nagyom (29). Druhý v klube bol ďalší nitriansky rodák Michal Krištof (15 g, 27 a, 42 b) a na tretej priečka sa umiestnil kanadský legionár Judd Blackwater (12, 30, 42). Nitra mala v ZČ najlepšiu ofenzívu (196 gólov), ktorá jej aj jej najsilnejšia zbraň. Na druhej strane, „corgoni“ inkasovali až 154 gólov, čo je o vyše 30 viac ako ich hlavní konkurenti na titul Košice a Bystrica. Obrancovia ale vedia podporiť útok, Jameson Milam i Branislav Mezei pokorili 30-bodovú hranicu (35, resp. 30 b). Jednotkou v bránke by mal byť rovnako ako počas vlaňajšieho ťaženia za titulom Michal Valent, ktorý odchytal 34 duelov s bilanciou 2,78 gólov na zápas a 91,25% úspešnosťou zákrokov. Kryť chrbát mu bude Američan Eric Hartzell (15 z, 2,56 g/z, 91,78%). Nitra už v úvode sezóny prišla o vlaňajšieho ťahúňa Davida Lalibertého, ktorý musel pre zdravotné problémy ukončiť kariéru.

Foto: Peter Handzuš

Na čele kamzíkov Zagrapan

V Poprade sa o produktivitu starali najmä Marek Zagrapan (36 b), ktorý bol zároveň aj najlepší strelec klubu s 15 zásahmi, a kapitán Arne Kroták (35 b). Dokopy nastrieľal tím v základnej časti 153 gólov a inkasoval 167. Medzi obrancami vynikli v produktivite dvadsaťjedenbodový Štefan Fabian a veterán Radoslav Suchý (20 b). V popradskej bránke dostal v dlhodobej časti najviac príležitostí Martin Šúrek, ktorý sa umiestnil na treťom mieste ligy v počte inkasovaných gólov na zápas (2,51) a na štvrtom v úspešnosti zákrokov (92,15%). Tréner Marcel Ozimák má k dispozícii aj tridsaťročného Rusa Vladislava Fokina so skúsenosťami z KHL a o rok mladšieho Linusa Fernströma, ktorý chytal v najvyššej švédskej lige.
V doterajšej histórii play off sa tímy nestretli ešte ani raz.

Foto: Peter Handzuš

Rozpis a vzájomná štatistika

Nitra sa s Popradom v play off doteraz nikdy nestretla. Vzájomná bilancia zápasov v prebiehajúcej sezóne z pohľadu Nitry: 4:1 (v), 2:5 (d), 2:4 (v), 5:3 (d), 3:1 (v), 2:1 (d)

Kompletný program štvrťfinálovej série, všetky o 18.00 h:
1. zápas, 16. marca: Nitra – Poprad
2. zápas, 17. marca: Nitra – Poprad
3. zápas, 20. marca: Poprad – Nitra
4. zápas, 21. marca: Poprad – Nitra
prípadne
5. zápas, 24. marca: Nitra – Poprad
6. zápas, 26. marca: Poprad – Nitra
7. zápas, 28. marca: Nitra – Poprad

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM