Martin Károly Správy

HOROROVÉ chvíle: Silný vietor uväznil turistov v kabínkovej lanovke! VIDEO

Počasie na horách je nevyspytateľné. Svedčí o tom aj príbeh turistov, ktorí sa chceli dostať na Skalnaté pleso kabínkovou lanovkou.

Ilustračný obrázok k článku HOROROVÉ chvíle: Silný vietor uväznil turistov v kabínkovej lanovke! VIDEO
3
Galéria
Zdroj: facebook.com/Turistika na Slovensku

Turisti, ktorí sa v pondelok popoludní vybrali lanovkou na Skalnaté pleso, na svoj zážitok zrejme tak skoro nezabudnú. Počasie sa zmenilo z minúty na minútu a oni zostali uväznení v rozhojdaných kabínkach. O incidente ako prvý informoval portál tvnoviny.sk.

Horor so šťastným koncom

Nás pustili do kabinky na Skalnaté pleso asi o 15.00 hod a po pár minútach jazdy sme pre hrozný vietor zastavili. Hore nás ťahali vyše pol hodinu v strašnom vetre, kabínka sa kývala ako hojdačka. Kabínky potom pozbierali v budovách a ostalo iba lano…,“ hovorí o svojom zážitku v skupine Turistika na Slovensku Rasťo s tým, že dole už išli ratrakom a všetko sa podľa neho šťastne skončilo.

Redakcia Dnes24 oslovila aj spoločnosť Tatry mountain resorts a.s. (TMR), ktorá uvedenú lanovku prevádzkuje.

Počasie sledujú

Podľa Mariána Galajdu, hovorcu TMR, kabínkové lanovky v Tatranskej Lomnici v pondelok spustili až predpoludním po tom, čo vietor postupne zoslabol tak, ako to avizovala predpoveď počasia, ktorú sledujú v pravidelných intervaloch.

Zhruba o 14.30 však v priebehu niekoľkých minút vietor neočakávane opäť náhle zosilnel a automatický bezpečnostný systém kabínkové lanovky na Štart a na Skalnaté Pleso odstavil. Operátori následne minimálnou rýchlosťou dotiahli kabíny do staníc na Štarte a na Skalnatom Plese,“ ozrejmuje pre Dnes24.

Posledných návštevníkov z medzistanice Štart zviezli snežným pásovým vozidlom do Tatranskej Lomnice.

Niekoľko turistov, ktorí ostali na Skalnatom Plese, sme spolu so zamestnancami zviezli bezpečne lanovkou o 16.50 hod. po tom, čo vietor ustal,“ dodáva Galajda.

Podľa portálu iMeteo mohol vietor v tom čase podľa dostupných údajov dosahovať rýchlosť cez 40 km/h. V nárazoch dokonca aj viac.

So silným vetrom pritom treba počítať aj v ďalších dňoch. A to tak v nížinách, ako aj na horách, kde bude dosahovať až silu víchrice,“ dodávajú odborníci na počasie zo spomenutého portálu.

Zdroj: facebook.com/Turistika na Slovensku

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM