Peter Handzuš Rôzne

Jarná škola – týždeň doktorandov

V Novom Smokovci vo Vysokých Tatrách vyvrcholila doktorandská konferencia pod názvom „Jarná škola – týždeň doktorandov“. Ide o jednu z aktivít v rámci projektu DOKTORAND, ktorý je súčasťou programu moderného vzdelávania pre vedomostnú spoločnosť.

Podľa Viktora Vigľašského zodpovedného za propagáciu projektu ide o jedinečnú udalosť v dejinách Univerzity P. J. Šafárika (UPJŠ) a jednu z mála podobných udalostí v dejinách slovenského vysokého školstva, kde doktorandi všetkých prírodovedných odborov vystúpili so svojimi príspevkami o ich vedeckej činnosti.

Dôraz bol pritom kladený na interdisciplinaritu a výmenu informácií medzi heterogénnymi vedeckými odbormi. Školitelia a odborníci predniesli plenárne prednášky a mladí vedeckí pracovníci, ktorí pracujú na dizertačných prácach, mali zároveň možnosť prezentovať doterajšie výsledky svojej práce na študentskom fóre. To bolo rozdelené do oblastí informatika, matematika, fyzika, biológia a chémia a so svojimi príspevkami príp. v panelovej diskusii vystúpilo dohromady 87 aktívnych doktorandov z UPJŠ.

„Boli pozvaní aj interní a externí experti z daných prírodovedných oblastí, dvaja boli zo zahraničia, z Ruska a Nemecka, a päť ich bolo zo Slovenskej akadémie vied,“ doplnil Vigľašský. Hlavnou myšlienkou projektu DOKTORAND je podľa neho zatraktívniť doktorandské štúdium na univerzite a zároveň prezentovať výsledky a činnosti UPJŠ. Je rozdelený do troch hlavných aktivít, pričom jednou z nich bola práve konferencia, ktorá v Novom Smokovci prebiehala od 16. mája.

„Prvá aktivita je zamerať sa na transformáciu študijných programov doktorandského štúdia do anglického jazyka a taktiež na ich inováciu. Druhá aktivita je zameraná na bilaterálne dohody medzi partnerskými univerzitami, aby študenti dostali dvojitý diplom, keby náš študent študoval v Paríži, dostal by francúzsky diplom i slovenský,“ vysvetľuje Vigľašský. Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov Európskej únie.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM