Peter Handzuš Krimi

Jaromír R. si odpykáva trest za spreneveru. Organizátora deaflympiády chcú obžalovať aj pre podvod

Bývalého šéfa Slovenského deaflympijského výboru Jaromíra R. pravdepodobne opäť postavia pred súd. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry ukončil tento týždeň prípad podvodu, v ktorom je obvinený, a navrhol ho obžalovať. Potvrdila to hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Andrea Dobiášová.

Ilustračný obrázok k článku Jaromír R. si odpykáva trest za spreneveru. Organizátora deaflympiády chcú obžalovať aj pre podvod
Zdroj: Dnes24.sk

„Počas vyšetrovania vyšetrovateľ urobil viac ako sto výsluchov svedkov a poškodených, realizoval úkony cestou právnej pomoci 65 krajín, okrem Antarktídy na všetkých kontinentoch a dal vypracovať päť znaleckých posudkov,“ povedala Dobiášová. Dodala, že vyšetrovací spis tvorí 53 zväzkov, čo predstavuje 20.000 strán.

Podvodná pôžička 10 miliónov €

Polícia podľa nej v roku 2011 zistila, že prezident Slovenského deaflympijského výboru si mal podvodne požičať najmenej od štyroch spoločností na zabezpečenie 17. Zimných deaflympijských hier vo Vysokých Tatrách 10 miliónov eur. Za účelom zorganizovania športových hier mal obvinený uzatvoriť zmluvy o spolupráci, ktoré mali spočívať v rekonštrukčných prácach zimných štadiónov v Poprade a Kežmarku.

„Na základe týchto zmlúv mestá poskytli štadióny za účelom ich rekonštrukcie a následné použitie pre chystané deaflympijské hry. Súkromné firmy požičali, respektíve investovali do rekonštrukčných prác najmenej 10 miliónov eur,“ povedala hovorkyňa.

Jaromír R. podľa polície deklaroval, že peniaze investované do rekonštrukčných prác budú riadne uhradené a ako garanciu predložil polmiliónovú bankovú záruku z Bank of Columbia. „Tá však bola fiktívna, bez reálneho krytia zo strany banky,“ povedala Dobiášová.

Požičané peniaze Jaromír R. podľa polície nepoužil na uhradenie faktúr za práce na štadiónoch, ako sľúbil. Hrozí mu trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Za spreneveru už dostal 13 rokov

Za spreneveru 1,6 milióna eur odsúdili Jaromíra R. vlani v novembri na 13 rokov väzenia, spoluobžalovaného košického notára Stanislava F. na 14 rokov, navyše mu zakázali vykonávať notárske povolanie na desať rokov.

Rovnaký trest dostali aj júni 2011, odvolací súd však verdikt zrušil a Okresný súd v Banskej Bystrici rozhodoval znovu. Ani novembrový rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.

Spreneverené peniaze mali rovnako slúžiť na organizáciu deaflympiády. Od plánovaného začiatku deaflympiády na Slovensku, z ktorej nakoniec nič nebolo, uplynú 18. februára dva roky. 17. Zimné deaflympijské hry zrušili týždeň pre ich plánovaným začiatkom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM