Monika Vengrínová Futbal

Jedinečné NTC Poprad oficiálne otvorené. Prvý zápas odohrala reprezentácia Slovenska proti Maďarsku

Národné tréningové centrum, ktoré generálku absolvovalo len pred pár dňami atraktívnym medzinárodným zápasom, oficiálne otvoril prezident Slovenského futbalového zväzu, primátor Popradu, majiteľ Aquacity a zástupkyňa UEFA. Otvárací zápas odohrala reprezentácia 15 ročných zo Slovenska a Maďarska.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečné NTC Poprad oficiálne otvorené. Prvý zápas odohrala reprezentácia Slovenska proti Maďarsku
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

V druhej etape sa dobudujú tribúny

„Otvárať toto tréningové centrum je veľmi príjemný pocit, keďže na Slovensku je len druhé a som rád, že sa to podarilo v termíne, ktorý sme si stanovili. Verím tiež, že o rok sa tu stretneme znova pri otváraní druhej etapy a budeme tu mať jeden špičkový štadión zodpovedajúci všetkým kritériám UEFA, kde budú mať ľudia možnosť vidieť výborné zápasy slovenských reprezentantov,“ hovorí s nádejou Ján Kováčik, prezident Slovenského futbalového zväzu.

Národné tréningové centrum (NTC) tak má za sebou momentálne prvú fázu výstavby za 2,1 milióna eur z UEFA a z projektu Hetrik, ktorá zahŕňa termálnou vodou vyhrievanú trávnatú plochu, hlavnú tribúnu, ubytovacie kapacity, reštauráciu s kaviarňou, VIP priestory i zázemie pre novinárov. Realizácia druhej fázy výstavby, ktorá bude realizovaná už z prostriedkov štátu z projektu Rekonštrukcia a obnova štadiónov, je naplánovaná na budúci rok. V rámci nej budú dostavané tribúny okolo celého ihriska, čím sa kapacita štadióna zvýši na päťtisíc miest.

Dôležitá je blízkosť letiska, Tatier a Aquacity

„Toto je skutočne veľký krok pre naše mesto, zlepšenie návštevnosti mesta a verím, že po dokončení druhej etapy sa Poprad zaradí medzi absolútnu špičku, čo sa týka športového vyžitia. Napriek tomu si však myslím, že Poprad vždy zostane hokejovým mestom. NTC vnímam ako nadstavbu cestovného ruchu a návštevnosti Popradu a Vysokých Tatier,“ premýšľa primátor mesta Poprad Anton Danko.

A práve Tatry, ale i prítomnosť letiska a Aquacity, či súhlas šéfa Východoslovenského regionálneho zväzu Havrilu boli hlavnými dôvodmi na výber miesta pre tento futbalový stánok. Bezprostrednú blízkosť aquaparku považujú za veľkú výhodu i reprezentanti Slovenska do sedemnásť rokov, ktorí sa len nedávno vrátili z majstrovstiev sveta v Spojených arabských emirátoch.

„Ja si myslím, že NTC je na veľmi dobrom mieste, pretože sú tu hory, čo je to dobré na kondičnú prípravu a Aquacity zase poskytuje výbornú regeneráciu,“ myslí si Nikolas Špalek a najlepší strelec reprezentácie Tomáš Vestenický dodáva: „Je to síce malý štadión, ale keď sa dostavajú tribúny, tak to tu bude na veľmi vysokej úrovni. Je naozaj dobré, že sa u nás stavajú takéto štadióny, pretože, čím viac ich máme, tým viac zápasov vieme odohrať a odohrať ich na kvalitnejších ihriskách“.

Reprezentácie, tréningy domáceho mužstva i David Beckham

Štadión bude primárne slúžiť reprezentačným mužstvám, pričom plánom do budúcnosti je zápas slovenského reprezentačného mužstva skupiny A, zápasy a sústredenia zahraničných tímov a veľkou ambíciou kompetentných je dotiahnuť sem reprezentačné mužstvo dvadsať jednotky, ktoré by tu mohlo mať svoj domovský stánok. Nové tréningové centrum samozrejme bude slúžiť aj popradským futbalistom, ako na domáce zápasy, tak i na tréningy.

„Naša ambíciou je, aby NTC bolo využívané pravidelne. Reprezentačné akcie majú nejakú svoju periodicitu, čiže nie vždy sa tu bude niečo konať, ale stále budeme hľadať spôsoby, aby aj v tomto období bolo NTC nejakým spôsobom vyťažené,“ uvažuje Michal Mertiňák, riaditeľ NTC Poprad.

Jan Telenský v budúcom roku plánuje i skutočne veľký dvojdňový charitatívny zápas veteránov z federácie Manchester United a Arsenal Londýn, kde by nemal chýbať David Beckham a ďalší najslávnejší hráči týchto klubov. Predchádzať by mu mala výstavba ďalších dvoch z troch plánovaných futbalových ihrísk, ktoré bude financovať práve majiteľ Aquacity Poprad:

„Zo Slovenským futbalovým zväzom máme úžasný vzťah, sme jedna ruka, spolu plánujeme a spolu pracujeme, nemáme žiadne problémy. Ja som podporoval futbal celý život a budem ho podporovať aj naďalej. Už sme tu do futbalu investovali 2,2 milióna eur a v investíciách budeme pokračovať. Robil som si prieskum v Amerike i v Európe a nikde na svete nie je takéto tréningové centrum, ktoré má termálne vyhrievaný trávnik, štrnásť bazénov, či kryoterapiu. Pretože slovenské tréningové centrum je Aquacity a Aquacity je slovenské tréningové centrum, my sme teraz jedna rodina“.

Slovensko U15

1 Frederik Valach (FK Senica)
2 Vladimír Majdán (MŠK Žilina)
3 Dominik Špiriak (SFM Senec)
4 Filip Vaško (MFK Košice)
5 Richard Beďatš (AS Trenčín)
8 Simon Drobný (Spartak Trnava)
9 Juraj Timko (1.FC Tatran Prešov)
10 Róbert Boženík (MŠK Žilina)
11 Dávid Filinský (FK Senica)
14 Dominik Viktory (AS Trenčín)
16 Denis Petro (Partizán Bardejov)

Hungary U15

1 Ádám Varga
2 Bendegüz Bolla
3 Zsombor Takács
4 Róbert Kiliti
5 Ákos Virág
6 Martin Takács
7 Emil Horváth
8 Bertalan Kun
9 Levente Szabó
10 Martin Puskás
11 Zsombor Bévárdi

Zápas, ktorý chlapci celý odohrali v daždi, napokon skončil nerozhodne 0:0.

Otvorenie Národného tréningového centra v Poprade
40
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Otvorenie Národného tréningového centra v Poprade
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM