Hokej

Kamzíci s Oceliarmi skrížili hokejky v play off po 9-krát: Vzájomná bilancia zápasov!

Fanúšikov Kamzíkov čakajú napäté súboje o postup ich obľúbencov. Hokejisti HK Poprad a HC Košice narazili v histórii extraligovej play off na seba už po deviatykrát. Naposledy sa z postupu do semifinále tešili hráči Košíc, ktorí v sezóne 2012/13 triumfovali v sedemzápasovej sérii 4:3.

Ilustračný obrázok k článku Kamzíci s Oceliarmi skrížili hokejky v play off po 9-krát: Vzájomná bilancia zápasov!
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

V prebiehajúcom ročníku deklarovali jasnú prevahu Košičania, v šiestich vzájomných dueloch totiž triumfovali päťkrát. Košičania sa dostali do semifinále po prekvapujúcej šesťzápasovej sérii s Piešťanmi. Svoju silu jasne demonštrovali až v posledných dvoch dueloch, v ktorých „nazbierali“ skóre 10:0 (celkovo 21:11). Piešťany na úvod série zrušili košickú dvanásťzápasovú víťaznú šnúru a po triumfe 3:1 boli pred domácim dvojzápasom v miernej výhode, ktorú však nedokázali zužitkovať. Poprad sa poriadne vytrápil so Zvolenom a o svojom postupe rozhodol až v siedmom bezgólovom zápase a to po samostatných nájazdoch. Pri tom po piatom dueli už prehrával 2:3 na zápasy, no šieste stretnutie potiahol kapitán Arne Kroták, ktorý pri výhre 5:4 zaznamenal hetrik. Na košickej strane sa rovnaký kúsok podaril v piatom štvrťfinále proti Piešťanom (7:0) Petrovi Bartošovi.

Vzájomné duely po základnej časti prebiehajúcej sezóny 2014/2015 sú jednoznačne naklonené na košickú stranu v pomere 5:1 na zápasy. Poprad triumfoval na košickom ľade iba v prvom meraní síl 1:0 po samostatných nájazdoch. Košičania otočili nepriaznivý vývoj duelu v treťom zápase, keď z 1:4 dokázali vydolovať víťazstvo 6:4. V dosiaľ poslednom derby zápase triumfoval úradujúci slovenský šampión v Steel aréne 6:2. V prospech tímu trénera Petra Oremusa hovorí aj historická bilancia, vo ôsmich doterajších sériách triumfovali Košice až šesťkrát.

Lídrom košického tímu v play off je Gabriel Spilar s 11-timi bodmi, ktorému dobre sekundujú spoluhráči z útoku, Richard Jenčík (8) a Peter Bartoš (6). V popradskom drese je v kanadskom bodovaní najlepším Samuel Takáč (7) a Arne Kroták (6), kým prvý menovaný „iba“ asistoval, Kroták výlučne triafal do čierneho. Dva shutouty vychytal vo štvrťfinále český brankár v košickom drese Alexandr Hylák, jednu nulu má na svojom konte aj popradský brankár Matúš Kostúr.

Košičania pri jubilejnej dvadsiatej semifinálovej účasti zabojujú o pätnáste finále. Semifinále odštartovalo v pondelok 16. a pokračovať bude v utorok 17. marca v Košiciach, ďalšie dve stretnutia sa odohrajú v piatok 20. a v sobotu 21. marca v Poprade. Prípadný piaty súboj sa odohrá v Steel aréne 24. marca, šiesty o dva dni neskôr pod Tatrami. Ak sa ani po šiestich dueloch nerozhodne, tak definitíva padne 28. marca v Košiciach.

HC Košice – HK Poprad v play off

1996/97, semifinále: Košice 3:0 na zápasy
1997/98, semifinále: Košice 3:0 na zápasy
2001/02, štvrťfinále: Poprad 3:0 na zápasy
2005/06, semifinále: Poprad 4:0 na zápasy
2007/08, štvrťfinále: Košice 4:1 na zápasy
2009/10, štvrťfinále: Košice 4:1 na zápasy
2010/11, finále: Košice 4:1 na zápasy
2012/13, štvrťfinále: Košice 4:3 na zápasy

Vzájomné zápasy v prebiehajúcej sezóne z pohľadu Popradu: 1:0sn (d), 1:2 (v), 0:1 (v), 4:6 (v), 1:3 (d), 2:6 (d)

Čítajte tiež:
Koľko zacvakáme za ďalšie hokejové boje? Zverejnili ceny vstupného na semifinále play off

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM