Peter Handzuš Iné športy

Kančendžonga: Hámorova deviata osemtisícovka

Popradský horolezec Peter Hámor vo štvrtok úspešne vystúpil na tretiu najvyššiu horu sveta Kančendžongu. Hámor rozšíril svoju zbierku osemtisícoviek už na deväť hôr elitnej kategórie. Ešte v priebehu tohto leta sa chce pokúsiť aj o zdolanie druhého n

Na vrchol 8586 metrov vysokého štítu na hraniciach Nepálu a indického štátu Sikkim sa dostal spod juhozápadnej steny sám, pôvodne mu mali spoločnosť robiť rumunský spolulezec Horia Colibasanu a talianski manželia Roman Benet a Nives Meriová, no tí sa nakoniec otočili a dali sa na zostup.

„Vrcholový útok sa začal dnes ráno o druhej hodine. Bola to ťažká a chladná noc a aj deň. Peter dnes sám dosiahol vrchol Kannčendžongy o 14.30. Je v poriadku a noc strávi v C4,“ hlásila pre manželovu webovú stránku Mária Hámorová a pre TASR dodala: „Hovorili sme spolu len veľmi krátko, no aj tak som bola veľmi rada, že sa ozval. Bol veľmi unavený, navyše ostatní traja lezci sa otočili a práve v tých vrcholových partiách by Peter uvítal, ak by mal nejakého spolulezca, ktorý by ho mohol istiť.“

Samotnému útoku na vrchol prechádzalo postupné vybudovanie troch výškových táborov a stredajšie bivakovanie v C4 vo výške 7610 metrov. Hámor, ktorý je v počte osemtisícoviek už dlho najúspešnejším slovenským himalájistom v dejinách, sa stal len tretím Slovákom na Kančendžonge. O slovenskú premiéru na vrchu, meno ktorého v preklade znamená „Päť pokladníc snehov“, sa v roku 1981 postarali Jozef Psotka a Ľudovít Záhoranský, čo bola len deviata úspešná expedícia.

Prvovýstup na končiar, ktorý sa až do roku 1852 považoval za najvyššiu horu zemegule, zaznamenali v roku 1955 britskí lezci Joe Brown a George Band. Keďže podľa miestneho náboženstva v Sikkime je hora posvätná, zostali Briti na znak úcty pár krokov od jej úplného vrcholu a odvtedy väčšina výprav dodržiava túto tradíciu.

Poprad24/tasr Foto: Peter Hámor

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM