Pavol Krupka Kultúra

Katka Koščová v Poprade predstavila nový album. Sprevádzal ju aj akordeónový virtuóz

Svoj aktuálny koncertný program zostavila Katka Koščová z piesní z nového albumu. Na CD s názvom Oknom sa podieľali vynikajúci hudobníci, ktorí speváčku sprevádzali aj počas slovenského turné. Štvrtkový popradský koncert obohatilo aj umenie akordeónového majstra Michala Červienku.

Ilustračný obrázok k článku Katka Koščová v Poprade predstavila nový album. Sprevádzal ju aj akordeónový virtuóz
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Šansón, džez, swing, folk… Piesne Katky Koščovej a Daniela Špinera dýchajú kadečím. Predovšetkým však myšlienkami a pocitmi samotnej speváčky, ktorá sa už na začiatku svojej speváckej kariéry rozhodla ísť cestou osobnej výpovede. Z albumu Oknom i z jeho koncertného predvedenia vyžaruje úprimnosť, presvedčivosť, autenticita, ktorú v súčasnej populárnej hudbe hľadáme len ťažko. Možno preto bol košický koncert, ktorý nasledoval deň po tom popradskom, takmer vypredaný, Prešovčania sa niekoľko dní predtým nezmestili do sály Malej scény Divadla Jonáša Záborského… Ľudia chcú jednoducho počuť niečo nové a objavujú hodnotu žánrov, ktorým hovoríme menšinové. A mnohí chcú počuť Katku Koščovú, ktorá sa na slovenskej hudobnej scéne udomácnila bez toho, aby musela urobiť umelecké kompromisy.

Sála popradského Domu kultúry nebola preplnená, nebola však ani prázdna. Podstatné je to, že v tých, ktorí prišli, zanechala speváčka hlboký dojem. Bolo to cítiť počas celého koncertu, ktorého záver si poslucháči predĺžili ešte o dve piesne.

V decembri minulého roka sa mnohí Popradčania, vrátane autora tohto článku, nevošli do Kostola sv. Egídia na popradskom námestí. Katka Koščová tam vystúpila so svojím vianočným programom. Ako nám povedala, v tradícii vianočných koncertov chce pokračovať.

Pri pohľade na zoznam jej plánovaných i odohraných koncertov je jasné, že Katka je doma i v susednom Česku. Tam zvykne vystupovať s kapelou Neřež, ktorá je voľným pokračovaním legendy menom Nerez. (Neřež hrali v roku 2011 i predtým aj v Poprade.) Na východnom Slovensku občas spieva aj s kapelou Prešovský dixieland (aj ich hudbu sme už v Poprade počuli).

Z celkového počtu 13 skladieb na novom CD je väčšina textov dielom Katky Koščovej, dva texty vytvoril Michal Horáček a jedným prispela aj Silvia Kaščáková. Hudbu k jedenástim piesňam zložila sama speváčka v spolupráci s klaviristom a aranžérom Danielom Špinerom, autormi ďalších sú Martin Husovský z kapely Komajota a Ján Knapík.

Všestranný akordeonista Michal Červienka sa s istotou pohybuje na poli rôznych žánrov. „Pán muzikant“ hrá na akordeóne od ôsmich rokov a je víťazom mnohých medzinárodných súťaží. (Ešte ako študent sa napríklad v roku 2001 stal víťazom Medzinárodnej akordeónovej súťaže v Poprade.) Koncertuje na benefičných akciách, podieľal sa na desiatkach vystúpení rôznych slovenských umelcov a na ich nahrávkach, najnovšie účinkoval na aktuálnom CD Katky Koščovej. Jeho prítomnosť na popradskom koncerte znamenala, že poslucháči si mohli vypočuť speváčkine piesne tak, ako sú zaznamenané na striebornom disku. Michal zahral v Poprade aj sólovo, bola to klasická skladba jeho obľúbeného autora Vjačeslava Semjonova. S Katkinou kapelou predviedol aj Vals for Nicky, túto skladbu v jeho podaní nájdete aj na portáli YouTube. Počúvať Michala Červienku pri akejkoľvek príležitosti jednoducho stojí za to…

Katka Koščová: Oknom Tour
1
Galéria
Katka Koščová: Oknom Tour
11
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM