Peter Handzuš Kultúra

Kino v Levoči sa bude digitalizovať

Mestské kino Úsmev získalo na digitalizáciu príspevok z Audiovizuálneho fondu.

Audiovizuálny fond (AF) udelil dotáciu 30.000 eur mestskému kinu Úsmev v Levoči na jeho digitalizáciu. Riaditeľ AF Martin Šmatlák pre TASR uviedol, že pomocou tohto príspevku si bude môcť Mestské kultúrne stredisko (MKS) ako príspevková organizácia mesta zakúpiť digitálne premietacie zariadenie a softvér.

Cena takéhoto prístroja sa pohybuje do výšky 80.000 eur, AF zväčša poskytuje 50% z jeho celkovej sumy. „Digitalizácia zvýši kvalitu premietania, je rýchlejšia a lacnejšia na distribúciu filmov, podobne ako aj výroba digitálnych nosičov je lacnejšia a rýchlejšia,“ vysvetľuje Šmatlák. Podľa neho však ešte 80 – 90% mestských a obecných kín na Slovensku nedisponuje digitálnym premietacím zariadením.

„Na Slovensku je 180 kín vrátane letných kín, z toho asi 150 je mestských alebo obecných. Z nich asi len 20 je po procese digitalizácie,“ upozornil Šmatlák. Takéto zariadenie pri tom podľa neho zvyšuje počet divákov na predstaveniach. Okrem toho je predpoklad, že do konca roku 2012 už bude prevažná väčšina filmov distribuovaná len na digitálnych nosičoch. „To znamená že kiná, ktoré nebudú mať digitálne premietacie zariadenie, nebudú mať čo vysielať,“ zdôraznil Šmatlák.

„Našou podmienkou pre udelenie dotácie je, že kino musí po digitalizácii na danom mieste existovať minimálne päť rokov a zo všetkých odvysielaných filmov za rok musí byť 20% európskych,“ vysvetľuje. Úhrada dotácie z AF však príde až po tom, čo si mesto vyberie typ zariadenia a doloží, že nemá podlžnosti voči štátu.

„Na budúci týždeň máme zasadnutie Mestského zastupiteľstva, kde by sa malo rozhodnúť o spoluúčasti mesta,“ priblížila situáciu riaditeľka MKS Ingrid Kamenická. Ak tomu budú poslanci naklonení, tak v januári by mohlo podľa nej prebehnúť verejné obstarávanie, ktoré trvá dva až tri mesiace. „Ja počítam, že ak pôjde všetko dobre, tak niekedy v apríli by sme mohli mať kino zdigitalizované,“ dodala. MKS potrebuje od mesta ešte 94.000 eur. Súčasťou digitalizácie je v tomto prípade aj zakúpenie nového zvukového systému.

Ďalšie mestské kiná v podtatranskom regióne o dotáciu z AF nežiadali. Ide o Poprad, Kežmarok a Starú Ľubovňu. Digitalizáciou už dávnejšie prešlo kino v Spišskej Novej Vsi.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM