Aktualizované Martin Sýkora Správy Správy

Kolaps v Tatrách: Pod Lomničákom bolo dusno

Pred teplým počasím v týchto dňoch neutečiete ani vo vysokohorskom prostredí. Pitný režim a odhadnutie schopností vám môžu zachrániť život.

Ilustračný obrázok k článku Kolaps v Tatrách: Pod Lomničákom bolo dusno
Zdroj: Dnes24.sk

O to sa pokúšali v piatok horskí záchranári, ktorí bojovali o život staršieho turistu.

„Žiadosť o pomoc prišla v poludňajších hodinách z Lomnického štítu. Nachádzal sa tam 63-ročný český turista, ktorý náhle začal kolabovať a potreboval pomoc záchranárov,“ informovalo operačné stredisko Horskej záchrannej služby (HZS). Na miesto boli vyslaní pozemne záchranári HZS, a zároveň bola o súčinnosť požiadaná posádka Vrtuľníkovej zdravotnej záchrannej služby (VZZS).

„Tá na heliporte v Starom Smokovci vzala na palubu vrtuľníka záchranára HZS a pokračovala na Skalnaté pleso, kam bol turista prepravený lanovou dráhou. Po vyšetrení a poskytnutí prednemocničnej zdravotnej starostlivosti bol pacient s podozrením na akútny koronárny syndróm naložený na palubu vrtuľníka a transportovaný do nemocnice v Prešove,“ konštatovali horskí záchranári.

Na podobný prípad sa dnes dlho nečakalo. Trvalo to niekoľko desiatok minút a horskí záchranári išli na podobný prípad. „V poobedňajších hodinách boli záchranári HZS požiadaní o pomoc pre 58-ročného českého turistu. Nachádzal sa na Chate pri Popradskom plese a po absolvovanej túre pociťoval nevoľnosť a celkovú slabosť. Záchranári HZS ho po príchode na miesto vyšetrili a následne mu poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Pacient bol následne transportovaný terénnym vozidlom na zastávku pri Popradskom plese, kde bol odovzdaný privolanej posádke RZP na prevoz do nemocnice,“ informovali záchranári.

Aj tento prípad hovorí, že v horskom teréne netreba preceňovať vlastné schopnosti, nepodceňovať poveternostné podmienky a určite je potrebné dodržiavať pitný režim.

Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM