Peter Handzuš Rôzne

Končí sa skialpinistická sezóna, od nedele patria Tatry kamzíkom a svišťom

Skialpinistická sezóna sa v Tatranskom národnom parku skončila. Do vysokohorského prostredia majú od nedele 15. apríla zákaz vstupu už aj skialpinisti a horolezci. Vysokohorské prostredie Tatier bude uzatvorené až do 15. júna.

Dôvodom časového obmedzenia pohybu turistov na lyžiach vo vyšších polohách národného parku je ochrana prírody. A to najmä kamzíka vrchovského tatranského, ktorý má v tomto období vo vysokohorskom prostredí sťažené životné podmienky, v jarnom období sa rodia mláďatá. Pri náhlom vyrušení a úteku v panike, sa môže stať, že kamzík sa vážne zraní a uhynie.

Podobne je to aj v prípade svišťa vrchovského tatranského, ktorý sa v jarnom období vychudnutý prebúdza a nerušený prísun potravy po dlhej zime je pre neho existenčne dôležitý.

„Podľa Návštevného poriadku TANAPu skialpinista môže vstupovať do vysokohorského prostredia aj mimo turistických a náučných chodníkov a v čase sezónnych uzáverov turistických a náučných chodníkov len za účelom nástupu na skialpinistickú túru,“ povedala pre Poprad24 Lenka Burdová zo ŠL TANAPu. Skialpinizmus možno vykonávať od 21.decembra do 15. apríla za priaznivých snehových podmienok, ak nebolo vyhlásené lavínové nebezpečenstvo.

Porušenie zákazu trestá lesná stráž a stráž ochrany prírody blokovou pokutou vo výške 66,– eur a vrátením turistu späť bez dosiahnutia cieľa vysokohorskej túry.

[blockquote]Pre skialpinizmus Návštevný poriadok TANAPu vymedzuje šesť skialpinistických trás: vo Veľkej Studenej doline od Zbojníckej chaty cez kotol Sivých plies do Priečneho sedla, z neho k Téryho chate v Malej Studenej doline a ďalej popod Mačaciu vežu do Baranieho sedla a Veľkou Zmrzlou dolinou na Chatu pri Zelenom plese, v Mlynickej doline od vodopádu Skok do Soliskového sedla a tou istou trasou späť, prípadne s prechodom zo sedla na zjazdovku od chaty Solisko, Spálená dolina, zjazdovka Spálená – Salatínska dolina.[/bloc­kquote]

V Žiarskej a v Jaloveckej doline je pohyb skialpinistov na základe výnimky Krajského úradu životného prostredia v Žiline na vymedzených trasách povolený aj po 15. apríli.

poprad24/šl tanapu Foto: Táňa Hoholíková

skialp
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM