Monika Vengrínová Rôzne

Konferencia venovaná významnej osobnosti Popradu: Od podnikateľa Dávida Husza sa máme čo učiť aj dnes

Už v roku 1883 usporiadal Dávid Husz podnikateľské stretnutie v našom meste. Od vtedy prešlo 130 rokov, ale jeho myšlienky sú stále aktuálne a jeho prínos nezanedbateľný. Pri príležitosti osláv tohto výročia sa vo štvrtok 21.novembra uskutoční konferencia zameraná práve na podnikateľské prostredie.

Ilustračný obrázok k článku Konferencia venovaná významnej osobnosti Popradu: Od podnikateľa Dávida Husza sa máme čo učiť aj dnes
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Dávid Husz bol jednou z najvýznamnejších osobností Popradu. Bol hoteliérom, starostom, zakladateľom múzea Dávid Husz a tiež prvým podnikateľom, ktorý zmenil tvár tohto mesta a jeho blízkeho okolia. Združoval podnikateľov a dal podnet na to, aby by sa mal Poprad ďalej rozvíjať. Vybudoval tiež Huszov park a aj jeho zásluhou prechádzala Košicko – bohumínska železničná trať týmto mestom, čím ho zdynamizoval do dnešnej podoby. S manželkou založil a financoval prvý sirotinec pre opustené deti v Poprade. Väčšinu svoju života obetoval rozvoju tohto mesta. Preto si jeho meno a dielo pripomenieme na konferencii, ktorá bude venovaná práve jemu.

Prvá časť konferencie pre širokú verejnosť

Konferencia bude rozdelená na dve časti. Prvá je určená širokej verejnosti a odznie na nej deväť príspevkov od slovenských i zahraničných autorov z Talianska, Anglicka a Poľska, ktorí sa týmto témam venujú celé roky, či desaťročia, zháňajú informácie vnikajúce do hĺbky a podávajú o tom výstupy. Šesť príspevkov bude venovaných histórii, ďalšie tri sa budú dotýkať prepojenia minulosti so súčasnosťou a s budúcnosťou.

„Cieľom konferencie je vzdať úctu Dávidovi Huszovi ako osobnosti, ktorá nakopla Poprad do súčasného rozvoja. Aby sa dnešní podnikatelia zorientovali, že história sa nezačína od nich, ale že tu bola už pred niekoľkými storočiami,“ uvažuje historik Mikuláš Argalács

Témami konferencie bude okrem Dávida Husza tiež napr. prierez 17. až 19.storočím a vývoj podnikateľskej sféry, začiatky cestovného ruchu v Poprade, či skúsenosti s podnikaním zo Zakopaného alebo talianskeho mesta Bassano del Grappa.

Snaha o zmenu legislatívy

Do pléna sú pozvaní predovšetkým mladí ľudia, ktorých obsahom štúdia je napríklad podnikanie alebo história, ďalej podnikatelia, či pracovníci odborných inštitúcií v Poprade, ako múzeum, archív, a pod.

„Dúfame, že táto konferencia ukáže cestu a pomôže nám zamyslieť sa, ako môžeme spoločnými silami dosiahnuť niečo také, čo sa podarilo Dávidovi Huszovi, pretože aj dnes sa doba dynamicky rozvíja a podmienky na podnikanie, život a rozvoj sa menia. Preto potrebujeme dať hlavy dokopy a nájsť ďalší nový životný a podnikateľský motív, aby sme sa vedeli pohnúť z miesta, aby skutočne naše mesto našlo nejakú myšlienku, našlo rozvoj a osvojilo si to, že týmto smerom môžeme ísť a môže to prinášať prospech všetkým ľuďom, ktorí žijú v Poprade a v blízkom okolí,“ premýšľa Ondrej Kavka z občianskeho združenie Pre Mesto.

Druhá časť konferencie s názvom „Formovanie a deformovanie podnikateľského prostredia“ sa uskutoční už bez verejnosti, len pre pozvaných hostí. Výstupom tohto diskusného fóra bude vyhlásenie zaslané a odprezentované kompetentným inštitúciám v meste i v štáte, ktoré majú možnosť legislatívne zasiahnuť toto prostredie a upraviť ho, nakoľko podľa slov podnikateľov najväčším problémom je práve zlá legislatíva.

Od podnikateľa Dávida Husza sa máme čo učiť aj dnes
4
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Od podnikateľa Dávida Husza sa máme čo učiť aj dnes
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM