Peter Handzuš Rôzne

Kontrola autolekárničiek

Výsledky z kontroly vodičov na cestách v spolupráci s ODI PZ SR Poprad a Kežmarok.

SČK ÚzS Poprad v spolupráci KR PZ SR – ODI Poprad a Kežmarok pravidelne organizuje kontroly vodičov na cestách so zameraním na správne poskytnutie prvej pomoci a vybavenosť vozidiel auto lekárničkami.

Napriek tomu, že sa oproti predchádzajúcim ročníkom počet týchto kontrol v posledných mesiacoch zvýšil, stále zaznamenávame nedostatky ako vo vybavenosti lekárničiek, tak aj v znalostiach z poskytovania prvej pomoci. Je smutné, že sa ešte stále nájdu i vodiči, ktorí túto problematiku nepovažujú za dôležitú a pri našom požiadaní o praktickú ukážku poskytnutia prvej pomoci na resusci figuríne túto požiadavku buď odmietnu, alebo sa vyhovárajú na nedostatok času. Vodiči by si mali uvedomiť, že zo zákona sú povinní poskytnúť prvú pomoc a taktiež aj to, že nikdy nevedia, kedy ju budú sami potrebovať. Do budúcna radi privítame kladnejší prístup zo strany vodičov a v prípade nevedomosti ich základné veci veľmi radi naučíme.

Všetci vodiči obdŕžali leták s informáciou o právnych dôsledkoch neposkytnutia prvej pomoci.

Celkový počet kontrolovaných áut (lekárničiek) 53 Počet kompletne vybavených lekárničiek 40 Počet nekompletne vybavených lekárničiek 2 Počet lekárničiek s nepoužiteľným obsahom 6 Počet chýbajúcich lekárničiek 5 Počet kariet prvej pomoci 39 Počet chýbajúcich kariet prvej pomoci 14 Správne poskytnutá prvá pomoc 29 Nesprávne poskytnutá prvá pomoc 21 Odmietli poskytnúť prvú pomoc 3

Informácie pre Poprad24 poskytla Lucia Labudová z SČK ÚS Poprad.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM