Martin Sýkora Správy

Kraj začal s opravou popradského internátu: Státisícová investícia

Exteriér školského internátu na Karpatskej ulici v Poprade začali rekonštruovať. Internát je v prevádzke už 30 rokov, čomu zodpovedal aj takmer havarijný stav budovy.

Ilustračný obrázok k článku Kraj začal s opravou popradského internátu: Státisícová investícia
Zdroj: TASR

Zdroje z eurofondov

Problémy spôsobovala predovšetkým fasáda budovy, ktorá nepôsobila esteticky, zároveň bola aj nebezpečná. „Stavebné práce sa podarilo iniciovať zriaďovateľovi budovy, teda PSK, vďaka technickej pomoci Elena v rámci výzvy Ministerstva životného prostredia SR a programu Kvalita životného prostredia spolufinancovaného Európskym fondom regionálneho rozvoja,“ informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová. Stavba by mala byť v zmysle zmluvy ukončená a odovzdaná do 12 mesiacov. Cena za zhotovenie diela predstavuje vyše 620 000 eur, spoluúčasť PSK bude vo výške päť percent.

Zdroj: TASR

Interiér príde na rad neskôr

Cieľom rekonštrukcie je predovšetkým zníženie energetickej náročnosti budovy. „Ide o komplex s osempodlažnou ubytovacou časťou a dvojpodlažnou vstupnou časťou. V budove je 422 okien, 14 balkónových dverí, šesť dverí na požiarne schodište a päť vchodových dverí,“ doplnila. Rozsiahla rekonštrukcia v sebe zahŕňa opravu fasády, zateplenie strešného plášťa, výmenu vchodových dverí, výmenu vykurovacieho systému a svietidiel.

„Rekonštrukcia interiéru, ktorý si vyžaduje rozsiahlejšie investície, príde na rad neskôr. Nevyhnutné opravy, maľovanie a obnova interiéru sa zabezpečujú priebežne,“ doplnila hovorkyňa PSK.

Od roku 2002 kraj investoval do obnovy budovy takmer 216 000 eur, najviac z toho to bolo v roku 2015, išlo o sumu 143 822 eur. Investície smerovali predovšetkým na výmenu okien, maľovanie interiéru izieb a na výmenu sociálnych zariadení či na opravu podláh na chodbách a v izbách.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM