Martin Sýkora Rôzne

Krakov láka Slovákov históriou: S problémami vám pomôže konzulát

Poľské kráľovské mesto Krakov objavili aj Podtatranci. Slovenčinu počuť často najmä počas víkendov. Okrem Varšavy je to práve Krakov, kde nájdete v prípade potreby slovenský diplomatický zbor.

Ilustračný obrázok k článku Krakov láka Slovákov históriou: S problémami vám pomôže konzulát
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Krakov prilákal Slovákov

V poľskom kráľovskom meste bol už asi každý Slovák, ktorý býva v prihraničných okresoch s Poľskou republikou. Ak pôjdete na letisku vyzdvihnúť rodinných príslušníkov na medzinárodné krakovské letisko, určite si nájdite čas aj na prehliadku metropoly Malopoľského vojvodstva, ktoré obýva 3,3 milióna obyvateľov.

Krakov bol 500 rokov sídlom poľským kráľov, o čom sa presvedčíte na hrade Wavel, oplatí sa navštíviť aj Jagelonskú univerzitu, ktorá oslávíla 650 rokov existencie. Výnimočnosťou je aj najväčšie námestie v Poľsku – to krakovské je štvorec s dĺžkou strán 200 × 200 metrov. V Krakove sa vôbec necítite vďaka úžasnej histórii staro. Je to mesto študentov, kde si každý príde na svoje.

„Slovákov v Krakove počuť, čomu sa osobne veľmi teším. Čo sa týka samotného konzulátu, medzinárodný diplomatický zbor tu pozostáva z generálnych konzulátov Slovenska, Maďarska, Nemecka, Francúzska, Ukrajiny, Ruska i USA. Pôsobia tu aj honorárni konzuli zo všetkých kútov sveta,“ povedal nám konzul Slovenskej republiky v Krakove Adrián Kromka.

Slovenský deň v Krakove 2016
34
Galéria
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Spolupráca obojstranne výhodná

Slovenský konzulát v Krakove zastupuje Adrián Kromka, Popradčan, ktorý sa dal na dráhu diplomata. Dôverne pozná podtatranský región a pomáha slovenským inštitúciám a ľuďom fungovať na cezhraničnej úrovni.

„Pomáhame a koordinujeme návštevy vládnych predstaviteľov Slovenska. Bol tu aj náš pán prezident. Snažíme sa rozvíjať spoluprácu s okresnými mestami, ktoré susedia s poľskými hranicami prostredníctvom cezhraničnej spolupráce. Organizujeme rôzne prednášky, konferencie i výstavy,“ vysvetlil slovenský konzul v Krakove.

PREČÍTAJTE SI AJ: Víkend patril v Krakove Podtatrancom: Slovenský deň navštívili tisíce ľudí

Častou témou v Poľsku je slovenské predsedníctvo v Európskej únii. A práve tu konzulát pôsobí veľmi intenzívne. O záujem z poľskej strany nie je núdza.

Jesenný víkend v Krakove
30
Galéria
Foto: Pavol Krupka

Konzulát má veľa práce

Generálny konzulát je však zriadený predovšetkým pre ľudí. Priamo z Krakova konzulát pomáha Slovákom, ktorí majú v Poľsku problémy, nielen v hlavnom meste Malopoľska.

„Generálny konzulát poskytuje služby občanom, ktorí sa ocitli v núdzi, ohrození života a zdravia. Pomáhame napríklad pri dopravných nehodách, stratách dokladov, pri hospitalizáciách našich občanov, pri strate peňazí, skontaktovaní sa s rodinou, ale aj v prípade trestnej činnosti na území Poľska,“ vysvetlil Adrián Kromka.

Kuriozitou je, že práve krakovský konzulát pomáhal jednému z hlavných organizátorov Svetového stretnutia mládeže, ktoré sa konalo v lete v Krakove. Slovenský organizátor totiž prišiel o doklady. Na nedostatok práce sa na konzuláte sťažovať nemôžu. Častý a masívny pohyb Slovákov v Poľsku podporujú napríklad pravidelné a obľúbené trhy v Novom Targu, Jablonke i Zakopanom.

Nech už sa stane čokoľvek, obyčajnému človeku sa pri objavovaní poľských zaujímavostí chodí určite lepšie s vedomím, že v prípade problémov mu má kto pomôcť – dokonca v rodnej reči. Kontakt získate napríklad do mobilného telefónu automaticky sms-správou po prekročení slovensko – poľských hraníc.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM