Monika Vengrínová Krimi

Obchod s bielym mäsom: Päť ľudí z nášho kraja čelilo hororu

V roku 2012 bolo na Slovensku identifikovaných štyridsať obetí obchodovania s ľuďmi. Ide o čoraz rozšírenejší fenomén vzhľadom na rast nezamestnanosti, ktorá súvisí aj s hospodárskou krízou a núti Slovákov pracovať v zahraničí. Všetci z nich sa stávajú potenciálnymi obeťami novodobého otrokárstva.

Ilustračný obrázok k článku Obchod s bielym mäsom: Päť ľudí z nášho kraja čelilo hororu
Zdroj: TASR

„Novodobí otrokári využívajú rozličné formy vykorisťovania svojich obetí. K sexuálnemu vykorisťovaniu, ktoré je odjakživa jeho najčastejšou formou, pribudli za posledné roky ďalšie formy a to nútené práce, nútené sobáše a nútené žobranie. Novodobí otrokári sa tiež v posledných rokoch omnoho intenzívnejšie orientujú na mužské obete, na rozdiel od minulosti,“ vysvetľuje Nadežda Šindlerová z Informačného centra na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevenciu kriminality kancelárie ministra vnútra SR v Košiciach.

Do programu ochrany bolo zaradených 22 obetí

Čo sa ochrany a starostlivosti o obete týka, tá je poskytovaná na základe ich individuálnych potrieb prostredníctvom mimovládnych organizácií, s ktorými Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky uzatvára zmluvy. Starostlivosť je tiež financovaná v rámci Programu podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi. V roku 2012 poskytovala pomoc obetiam Medzinárodná organizácia pre migráciu a tri mimovládne organizácie a to Dotyk, Slovenská katolícka charita a Náruč, ktorá okrem iného zabezpečuje pomoc detským obetiam.

Celková výška finančných prostriedkov poskytnutých na podporu a ochranu obetí obchodovania s ľuďmi pre všetky spomínané organizácie v roku 2012 predstavovala viac ako 140 tisíc eur. V priebehu minulého roka bolo do Programu podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi zaradených 22 ľudí, z toho 6 mužov a 16 žien, ktorým bola poskytnutá komplexná pomoc od uvedených organizácií.

„Obeťou obchodovania s ľuďmi sa vlani stali aj tri mladistvé dievčatá, kde jedna z nich mala 15 a ďalšie dve 17 rokov. Účelom bolo sexuálne vykorisťovanie. Najstaršou obeťou bol 53 ročný muž z Prešovského kraja, ktorý bol zobchodovaný na nútenú prácu vo Veľkej Británii,“ podáva informácie o obetiach novodobého otrokárstva Šindlerová.

Z Prešovského kraja bolo v minulom roku „zotročených“ päť ľudí

Najviac obetí obchodovania s bielym mäsom pochádzalo v minulom roku z Košického kraja, kde išlo o osem ľudí, po päť obetí bolo z Prešovského a Banskobystrického kraja a po dve obete z Bratislavského kraja a zo zahraničia.

Priemerný vek obetí obchodu s ľuďmi v našom kraji bol 31 rokov, pričom u žien sa tento priemerný vek pohyboval na hranici 25 až 26 rokov, muži boli starší. Ich priemerný vek bol 53 rokov. Úroveň vzdelania všetkých obetí bola rôznorodá. Predovšetkým však išlo o ľudí so základným vzdelaním a to takmer u 60%. Päť z obetí bolo stredoškolsky vzdelaných a jedna obeť ukončila vysokú školu.

„Náborárom bol vo väčšine, a to až v 15 prípadoch muž, v dvoch prípadoch boli náborármi muž a žena spoločne. Vo vzťahu k obeti boli desiati náborári prevažne priatelia alebo známi, deviati boli cudzí ľudia, čiže nemali k obeti vzťah a v troch prípadoch boli náborármi priamo členovia rodiny,“ vymenúva spôsoby získania obetí pre otrokárstvo Nadežda Šindlerová.

Podľa jej slov bol vo väčšine prípadov nábor uskutočňovaný osobným kontaktom s obeťou obchodovania, v dvoch prípadoch sa udial prostredníctvom sociálnych sietí a internetu. Jedna obeť bola obchodovaná vlastnou rodinou.

Najviac, až desať obetí obchodovania s ľuďmi bolo vykorisťovaných vo Veľkej Británii, a to prevažne ženského pohlavia za účelom sexuálneho vykorisťovania, v jednom prípade v kombinácii s núteným sobášom v štádiu pokusu a v dvoch prípadoch išlo o nútené práce, kde bola identifikovaná jedna mužská a jedna ženská obeť. Ďalšími krajinami boli Slovensko, Taliansko, Rakúsko, Nemecko, ale i Belgicko, Ukrajina, či Maďarsko.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM