Martin Sýkora Správy

Ku Dňu advokácie: Bezplatné právne poradenstvo využili desiatky Popradčanov

Žijeme dobu právnikov. Niekoľko desiatok Popradčanov v stredu využilo bezplatné právne poradenstvo v priestoroch popradského mestského úradu.

Ilustračný obrázok k článku Ku Dňu advokácie: Bezplatné právne poradenstvo využili desiatky Popradčanov
Zdroj: TASR

Problémy rôzneho druhu

Bezplatné právne poradenstvo zorganizovala pri príležitosti Dňa advokácie Slovenská advokátska komora. „Ja som doposiaľ vybavila šesť ľudí, boli to rôzne otázky, jedna sa týkala rozvodu a rodičovských práv, dve dedičských konaní a ďalšie sa týkali vysporiadania pozemkov,“ priblížila právnička Mária Dideková. Regionálni advokáti radia občanom v oblastiach pracovného, rodinného, civilného i trestného práva. Možnosť bezplatného poradenstva využila aj mamička dvoch detí Jana Lichvarčíková.

„Dopočula som sa o tom v rádiu, že mám nárok na toto bezplatné poradenstvo, takže som prišla a verím, že mi poradia, nemám nejaké náročné otázky, ale je lepšie, keď mi to potvrdí aj právnik,“ uviedla s tým, že jej otázky sa týkali právneho vzťahu zamestnanca so zamestnávateľom.

Do poradne prišli aj ľudia s vážnejšími a komplikovanejšími právnymi problémami, na vybavenie museli čakať v rade aj desiatky minút. „Išlo o rôznorodé záležitosti, ktoré chceli ľudia riešiť v oblasti správneho práva. Jeden prípad bol naozaj taký zložitejší a dlhší čas som sa venovala tomuto klientovi,“ dodala Soňa Bendíková, ktorá v doobedňajších hodinách vybavila štyroch ľudí a ako advokátsky koncipient pracuje druhý rok.

Zdroj: TASR

Neprišli len Popradčania

Jedným z tých, ktorí využili bezplatné právne poradenstvo v Poprade, bol aj Peter z Liptovského Mikuláša. „Moje právne povedomie je na dosť nízkej úrovni, ako väčšiny Slovákov. Chcem sa v podstate vyhnúť systému platenia za právne úkony a hľadám spôsob, ako právnika vyplatiť zo sumy, ktorú mi vlastne vysúdi, ako to bežne funguje vo vyspelých krajinách,“ povedal Peter, ktorý chce na súde napadnúť podľa neho neoprávnenú výpoveď zo zamestnania.

Poradňa na úrade pravidelne

Samospráva v Poprade dáva možnosť využiť zadarmo služby právnika svojim obyvateľom raz do mesiaca. Právne oddelenie na MsÚ poskytuje bezplatné právne poradenstvo v právnej poradni, ktorá je k dispozícii pre občanov s trvalým pobytom v meste Poprad každú prvú stredu v mesiaci v čase od 14. do 16. hodiny vo vestibule mestského úradu. „Právne rady poskytujú mestskí právnici Anna Gaborčíková a Anna Pitoňáková. Najčastejšie prichádzajú občania s problémami týkajúcimi sa majetkovo-právnych sporov, rozvodových konaní, často sa rieši problematika výživného, výnimkou nie sú ani rady, ako na dlhy z nebankových subjektov,“ uzatvára hovorca mesta Poprad Marián Galajda.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM