Webnoviny - Rôzne

Kyslé dažde už nie sú problémom Tatier

Kyslé dažde v Tatrách sú už minulosťou. Potvrdzujú to výsledky meraní z posledných rokov.

Foto: SITA/Rastislav OvšonkaPOPRAD 19. apríla (WEBNOVINY) – „Tatry boli v osemdesiatych rokoch minulého storočia hodnotené ako jedno z najviac znečistených miest v Európe. Padali tu najkyslejšie zrážky, čomu zodpovedal aj stav tunajších lesov,“ povedal na dnešnej konferencií o ovzduší Tatier v Tatranskej Lomnici Peter Fleischer z Výskumnej stanice Štátnych lesov Tatranského národného parku.

Kvalita ovzdušia v Tatrách sa podľa neho výraznejšie zmenila v 90-tych rokoch. Kyslé dažde vo Vysokých Tatrách sa už stali minulosťou, ale vysoké vstupy síranov a protónov vodíka z kyslých dažďov v prechádzajúcich rokov ovplyvňujú podľa neho stav lesných porastov dodnes.

Novým problémom Tatier v súčasnosti sú podľa Fleischera zvyšujúce sa vstupy dusíkatých látok do pôdy, pochádzajúce z poľnohospodárstva a dopravy. Podľa neho ide aj v tomto prípade o diaľkový prenos. Navyše procesy v pôde sú oveľa pomalšie ako v tele živočíchov či rastlín. „To všetko sú dôvody, prečo stav tatranských lesov nie je ešte ani v súčasnosti priaznivý,“ uviedol Fleischer. Problém s emisiami v Tatrách tak podľa neho stále nie je minulosťou.

„Očakávali sme, že tak, ako sa zlepšila kvalita ovzdušia, zlepší sa aj celé tatranské prírodné prostredie. Žiaľ, nestalo sa tak,“ dodal Fleischer, ktorý sa venuje aj chemickému zloženiu zrážok v Tatrách a ich dlhodobým trendom.

Medzinárodná konferencia

Hodnotenie stavu znečistenia ovzdušia a jeho dôsledkov na prírodné prostredie Tatier je téma medzinárodnej konferencie, ktorá sa dnes koná v Tatranskej Lomnici. Vedci zo Slovenska, Poľska a USA sa v prednáškach venujú témam ako rádioaktivita v Tatrách, znečistenie ovzdušia, zakysľovanie horských plies, cudzorodé látky v rastlinách a živočíchoch či dusík ako riziko pre tatranské ekosystémy.

Medzinárodnú konferenciu organizuje Veľvyslanectvo USA na Slovensku a Veľvyslanectvo Poľskej republiky na Slovensku v spolupráci so Správou TANAP-u a Štátnymi lesmi TANAP-u.

Dnešný deň je venovaný odborným prednáškam. V utorok sa účastníci konferencie zúčastnia na terénnej exkurzii, ktorej cieľom sú výskumné lokality s dlhodobým ekologickým monitoringom na Vyšných Hágoch.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM