Marián Handzuš Rôzne

Lavínisti z piatich krajín sa stretli v Poľsku

Prichádzajú nové techniky, nástroje - zvyšuje sa bezpečnosť. Budúci rok bude akciu organizovať naša Horská záchranná služba.

Na tohtoročnom stretnutí Spolku sudeto-karpatských lavínových služieb, ktoré organizovalo koncom minulého týždňa GOPR (Górskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe) v Poľsku, sa zúčastnili lavínoví pracovníci z Poľska, Česka, Rumunska, Slovenska a prvýkrát aj lavínisti z Ukrajiny. Cieľom stretnutia bola výmena informácií a skúseností lavinárov z celého Karpatského oblúku.
Milan Lizúch z lavínového strediska Horskej záchrannej služby (HZS) informoval, že do Poľska prišli aj tirolskí lavinári Rudi Maier a Patrick Nairz, celkovo sa tu zišlo 36 odborníkov na lavíny z 11 organizácií. Okrem tradičnej výmeny skúseností odprezentovali svoje najnovšie produkty pre lavinárov, ako lavínové vyhľadávacie prístroje, lopaty, sondy, meracie sety, batohy a pod. aj súkromné firmy.
Program stretnutia bol podľa Lizúcha rozdelený do štyroch blokov. Prvý, ktorý začal v stredu (20.10.), sa venoval prezentácii charakteristických čŕt uplynulej zimnej sezóny v jednotlivých horstvách a tiež lavínovým nehodám a nešťastiam. Zúčastnení rozoberali niektoré konkrétne lavínové nehody. Druhý blok bol venovaný prognózam lavínového ohrozenia a harmonizácii lavínových správ. S prezentáciou o odstreloch lavín vystúpil Roman Švanda z HZS.
Vo štvrtok (21.10.) program pokračoval obhliadkou lavínových terénov v oblasti Wetlínskej poľany. „Škoda, že nám opäť neprialo počasie, bolo hmlisto a veterno, ale aj tak bol výstup na Wetlínsku poľanu zaujímavý,“ konštatoval Lizúch. Pri chate poľských turistov, kde je jedna z mnohých automatických staníc, čerstvo napadnutý sneh umožnil lavínistom urobiť prvú spoločnú sondu v novej sezóne.
Popoludní pokračoval tretí blok prezentácií, tentoraz išlo o spoluprácu lavínových služieb, harmonizáciu správ a nové technológie s odporúčaním Európskej asociácie lavínových služieb, ktoré sú pre lavínistov zaväzujúce. „Hlavne postupy pri spracovaní informácií o lavínových stupňoch v jednotlivých horstvách musia byť spracované jednotne, aby ich turisti z rôznych krajín vedeli interpretovať rovnako,“ doplnil Lizúch.
Na tento blok nadviazal aj posledný súbor prezentácií, ktoré boli venované predovšetkým modelovaniu lavín, ale aj klimatickým a morfologickým podmienkam jednotlivých horstiev. Stretnutie ukončil piatkový (22.10.) workshop na tému GIS (geografický informačný systém) v lavínovej kartografii. Účastníci si mohli priamo na mieste vyskúšať základné funkcie a pochopiť možnosti tejto technológie pre lavínovú problematiku.
Na budúci rok bude v poradí už 7. stretnutie Sudeto-karpatských lavínových služieb organizovať Horská záchranná služba. „Úroveň tohtoročného stretnutia nás postavila pred ťažkú úlohu, ale veríme, že ju zvládneme čo najlepšie,“ uzavrel Lizúch.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM