Peter Handzuš Rôzne

Leteckí záchranári v septembri pomáhali 15 turistom

Pekné a stabilné jesenné počasie prilákalo v septembri do slovenských hôr veľké množstvo turistov. V priamej úmere k tomu stúpli aj zásahy Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air – Transport Europe (VZZS ATE). Najčastejšie, až 14-krát, leteli v

„Rýchlu pomoc lekára potrebovali turisti a horolezci, dôvodom zranení boli v prípade horolezeckých úrazov pády a vypadnutia z horolezeckej steny, turisti zväčša padli, alebo sa inak zranili na turistickom chodníku,“ priblížila hovorkyňa VZZS ATE Sylvia Galajda.

Leteckí záchranári tak dohromady ošetrili osem Slovákov, päť zranených bolo z Českej republiky a po jednom z Poľska a Rakúska. „Veľa práce mali leteckí záchranári v horách aj v auguste. Z 18 zásahov pritom až šesťkrát musel vrtuľník s lekárom pomáhať turistom po bodnutí hmyzom a následných komplikáciách,“ doplnila Galajda.

Záchranári preto opakovane turistom s alergickými reakciami pripomínajú nevyhnutnosť nosiť so sebou potrebné lieky. Z pohľadu národnosti pomáhali červeno-biele vrtuľníky 12 Slovákom, trom Poliakom a trom Čechom. Počas letnej sezóny mali záchranári najmenej práce v júli, kedy v horách panovalo nie príliš priaznivé počasie. Dohromady letel vrtuľník v júli do hôr štyrikrát.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM