Simona Ivančáková Kultúra

Levoča sa predstaví vo filme: TÚTO pamiatku v ňom uvidíme!

V levočskom kine už 16. decembra môžete vidieť premiéru dokumentárneho filmu, ktorého dej sa odohráva práve v tomto meste. Nenechajte si ujsť snímku, v ktorej sa predstaví jedna z tunajších kultúrnych pamiatok.

Ilustračný obrázok k článku Levoča sa predstaví vo filme: TÚTO pamiatku v ňom uvidíme!
Zdroj: TASR

Reštaurovanie najvyššieho neskorogotického dreveného oltára na svete, ktorého autorom je Majster Pavol z Levoče a umiestnený je v levočskom Kostole sv. Jakuba, zachytili v dokumentárnom filme s hranými prvkami. Približne päťročné snaženie reštaurátorov a pamiatkárov bude mať verejnú premiéru 16. decembra v levočskom kine a 21. decembra aj vo vysielaní verejnoprávnej televízie.

Hraný dokument zachytáva umeleckú pamiatku

„Cieľom projektu 500, ktorého súčasťou je aj film Pocta Majstrovi, je proces reštaurovania chrámu sv. Jakuba a oltára Majstra Pavla z Levoče a existenciu trvalých hodnôt v stredoeurópskom priestore zachovať aj pre ďalšie generácie. Zároveň má ponúknuť širokej verejnosti celistvý pohľad na historické miesto, ktoré po stáročia formovalo krajinu a ľudí v nej žijúcich,“ priblížil autor projektu Juraj Baláž z občianskeho združenia 500.

Hraný dokument, vyrobený v profesionálnom prostredí, zachytáva najdôležitejšie etapy reštaurovania umeleckej pamiatky a zároveň prinesie informácie o kultúrno-historickom kontexte, v ktorom vznikal a jestvuje. Šesťdesiatminútové dielo predstaví divákom nielen nevyčísliteľnosť trvalých hodnôt, ktoré sa v Levoči zachovávajú pre budúce generácie, ale aj množstvo faktov o území, na ktorom spoločne vytvárali hodnoty Slováci, Nemci, Maďari či Poliaci.

Dokument by chceli rozšíriť do kín

Snímkou chceli autori vzdať hold reštaurátorom, ktorí mravčou prácou zveľaďujú historické pamiatky. V prípade záujmu a tiež dostatku finančných prostriedkov by autori chceli toto dielo rozšíriť aj do kinoverzie a možno aj do dokumentárneho filmu pre odbornú verejnosť. Audiovizuálne dielo 500 v drevenom priestorovom obale s fragmentom oltára bude obsahovať uvedený dokumentárny film, ktorého režisérom a scenáristom je Alois Ditrich.

Zdroj: TASR

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM