Martin Sýkora Správy

Ľudia a voda: Francúzi si prišli po vedomosti pod Tatry, Poprad nezaostáva

Projekt za začína na Slovensku preto, lebo na Slovensku sa zrodila Nová vodná paradigma. Jej autor je celosvetovo uznávaným odborníkom a celé to začal v Poprade.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia a voda: Francúzi si prišli po vedomosti pod Tatry, Poprad nezaostáva
Foto: Martin Sýkora

Celosvetový projekt zvyšovania povedomie o otázkach prístupu k vode začína na Slovensku a bude pokračovať v ďalších 14-tich krajinách sveta v priebehu 18 mesiacov ( India, Nepál, Laos, Mongolsko, Madagaskar, Komorské ostrovy, Džibuti, Senegal, Kolumbia, Peru, Argentína, Čile, Bolívia a Brazília.

Slováci vedia o vode veľa

Projekt za začína na Slovensku preto, lebo na Slovensku sa zrodila Nová vodná paradigma – Voda pre ozdravenie klímy a množstvo zrealizovaných opatrení zadržiavania dažďovej vody v poškodenej krajine.

„Konflikty ohľadne Levočských vrchov prerástli do tzv. novej vodnej paradigmy, ktorá hovorí o tom, že vodou je možné ozdraviť klímu,“ vysvetlil Michal Kravčík, predseda mimovládnej organizácie Ľudia a voda a zároveň autor paradigmy.

Kravčík o obnove vodných systémov efektívne, rýchlo a jednoducho. O jeho myšlienkach sa hovorí na všetkých svetových fórach. Paradigma zaujala v Tunisku, Portugalsku, Južnej Kórey i USA, ako aj v Anglicku a naposledy na parížskom summite, kam Slovák doniesol globálny akčný plán malých vodných cyklov a klímy.

Kravčík a jeho paradigma - Ľudia a voda 02/2017
3
Galéria
Foto: Martin Sýkora

O čom je paradigma?

„Dažďová voda nie je odpad. Je to dar, ktorý má ostať v krajine. Nemali by sme kanalizovať vodu zo strechy svojho domu. Voda by sa mala akumulovať v našej záhrade, potom ochladzovať, vyparovať a vylepšovať mikloklímu,“ oopísal paradigmu jej autor. Podľa Kravčíka každý dom na Slovensku sa dokáže zbaviť vody na úrovni 100 kubíkov, za čo majiteľ domu zaplatí 100 eur. Voda potom chýba, keď je sucho.

Predlžovanie periód bez dažďa spôsobuje žo, že sa vyprauje menej vody. To znamená, že aj menej prší. Letné návaly z frontálnych systémov fungujú spôsobom od extrému po extrém. „Zvýšenie vody v území znamená, zníženie extrémov počasia, zvýšenie jeho stabilit a bezpečnosti,“ dodal Kravčík, ktorý zmeral, že za 1 deň sa v roku 2015 vyprodukovalo na Slovensku 200 terrawattov/ho­dín tepla, čo je 2000 násobok dennej produkcie všetkých našich elektrární.

Video: Martin Sýkora / Zdroj: YouTube.com

Voda renozuje aj v Poprade

Vedenie Popradu sa vodou a ľuďmi zaoberá aj prostredníctvom zmien v územnom pláne. Požadujú to aj predpisy Európskej únie. „Poprad sa zaoberá využívaním vody už niekoľko rokov. Základ týchto procesov je zabudovaný do územného plánu. Hovoríme s majiteľmi pôdy aj o využití vody, ktorá na ňu spadne v súvislosti s jednoduchými pozemkovými úpravami. Poprad je si vedomý dôležitosti tejto problematiky,“ potvrdil snahu popradský viceprimátor Pavol Gašper.

Kravčíkove zistenia a skúsenosti obdivujú po celom svete. Pod Tatrami ho sprevádzala dvojica francúzskych aktivistov. „Odštartovali sme v Košiciach, pretože práca pána Kravčíka bola spracovaná v Košiciach. Chceli sme začať s ním spolupracovať, pretože je skvelý inžinier a má veľa dobrých nápadov. Chceli sme s ním pracovať, pretože nie sme hydrológovia,“ skonštatovala Pauline Morelon. Garde jej robil Clement Locuet, s ktorým v priebehu 18-tich mesiacov precestujú spolu so slovenskou paradigmou celý svet. „Hlavnou myšlienkou je, že v našej asociácii urobíme krátky 5–10 minútový klip. Na konci nášho výletu, ktorý potrvá 18 mesiacov, dáme všetko dokop a bude to zaujímavé zdokumentovanie tejto témy,“ uzavrel Locuet.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM