Monika Vengrínová Kultúra

Máj už stojí aj v Tatrách. Prvomájové oslavy pritiahli stovky ľudí

Deň bez práce si viacerí Tatranci, Popradčania i mnohí turisti užívali vonku a 1.máj oslávili vo veľkom štýle. Oslavy začali v Starom Smokovci Prvomájovou veselicou a pokračovali Tatranským majálesom v Tatranskej Lomnici.

Ilustračný obrázok k článku Máj už stojí aj v Tatrách. Prvomájové oslavy pritiahli stovky ľudí
Foto: Monika Vengrínová

V Smokovci spievala Jadranka, v Lomnici Taktici

Krásne prvomájové predpoludnie sa nieslo v znamení ľudovej hudby a zábavy. V Starom Smokovci vystúpila Dychová hudba Popradčanka a Ľudová hudba Jánošík. Svojim spevom prítomných potešila aj speváčka Jadranka. Zabávať sa prišla približne tisícka ľudí.

Popoludňajší program sa presunul do Tatranskej Lomnice, kde na úvod zahrala Dychová hudba Bijacovčanka a potom, za sprievodu ľudových piesní v podaní Folklórneho súboru Magurák postavili dobrovoľní hasiči krásny máj všetkým ženám a dievčatám. Na záver zahrala a zaspievala známa skupina Taktici.

Nechýbal i retro sprievod

Úsmev na tvárach všetkých prítomných, predovšetkým tých skôr narodených tiež vyvolala veľká skupina českých tour operátorov z cestovných kancelárií, ktorí sa vrátili o pár rokov dozadu a vytvorili retro prvomájový sprievod identický s tým, ktorý bol taký typický v období komunizmu. „Pripravili nám takéto spestrenie dnešného popoludnia, z čoho mám radosť. Naši priatelia z Čiech chodia k nám do Tatier veľmi radi a veríme, že aj títo tour operátori o nás podajú pozitívne informácie a že Česi k nám opäť prídu,“ uvažuje primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš.

V prvomájový deň tak nechýbalo kopec zábavy, dobrého jedla, usmiatych tvárí a slnka, ktoré síce načas vystriedal dážď, to však nikomu z určite viac ako päťsto prítomných na nálade neubralo. „Tešíme sa, že prišlo toľko ľudí. Dnes sú oslavy prvého mája o zábave, relaxe, stretnutiach s priateľmi. Kedysi to bola povinnosť, záťaž, ľudia boli pod psychickým tlakom, teraz máme všetci z prvomájových osláv veľkú radosť. Celkovo si myslím, že dnešné časy sú lepšie ako tie minulé. Vtedy sme boli viazaní, nemohli sme cestovať, spoznávať svet, veľa vecí nám bolo nadiktovaných. A i keď to kedysi možno bolo jednoduchšie, pretože sa o nás postarali iní, dnešnú dobu hodnotím ako lepšiu a verím, že bude ešte lepšie,“ myslí si primátor Tatier.

Máj už stojí aj v Tatrách. Prvomájové oslavy pritiahli do Tatranskej Lomnice i S
40
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM