Martin Sýkora Rôzne

Medzinárodný festival horských filmov začína: O cenu si to rozdá 51 snímok

Dnes (12.10.2016) sa začína pod Tatrami 24. ročník Medzinárodného festivalu horských filmov. Poprad uvidí súťažnú prehliadku 51 snímok zo 14 krajín.

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodný festival horských filmov začína: O cenu si to rozdá 51 snímok

Festival v troch mestách

Filmy sa budú premietať vo veľkej zasadačke na Mestskom úrade v Poprade a niektoré snímky uvidia diváci aj v kine Iskra v Kežmarku a v kine Mier v Spišskej Novej Vsi.

„Celkovo bolo prihlásených 105 snímok, do užšieho výberu sa dostalo 51 z nich. Trojčlenná medzinárodná porota v zložení českej fotografky a režisérky Martiny Vedrálovej, zakladateľa prvého poľského horolezeckého časopisu Aleka Lwowa a kameramana, režiséra i producenta Tomáša Hulíka sa bude rozhodovať do nedele 16. októbra o Grand Prix pre najlepší film,“ povedala riaditeľka festivalu Mária Hámorová. O víťazstvo zabojuje aj sedem filmových snímok zo Slovenska. Porota udelí aj ďalšie ocenenia.

„Medzi zaujímavé snímky patrí napríklad portrét Jean Troillet, večný dobrodruh alebo snímka Pavla Barabáša Sloboda pod nákladom,“ poznamenala Hámorová.

V prvý deň (12.10.) festivalu sa prostredníctvom besedy a multimediálnej prezentácie predstaví dvojica Ján Smoleň a Michal Sabovčík o 21:00 hod., vo štvrtok Martin Krasňanský, Jozef Krištoffy a Vladimír Linek. V piatok o 18:00 hod. vystúpi špeciálny hosť festivalu Jean Troillet a v sobotu v rovnakom čase sa predstaví známy slovenský horolezca Peter Hámor. „Teší ma, že mladá generácia, ktorá robí výstupy na menších horách a postupne prechádza na vyššie hory, tak sa na festivale predstaví,“ povedal Hámor.

Okrem filmov aj sprievodný program

Okrem filmov si budú mať návštevníci možnosť pozrieť dve výstavy fotografií Luciana Očkovského s názvom Nepoznané Grónsko, ktorá bude inštalovaná na mestskom úrade. Druhá výstava fotografií Vladimíra Koštiala s názvom Prvý zimný kolektívny prechod hrebeňom Vysokých Tatier 1955 je inštalovaná v jednom z popradských obchodných centier.

„V rámci festivalu sa budú konať v sobotu aj preteky v športovom lezení – boulderingu pre športových lezcov na Námestí sv. Egídia. Festival vyvrcholí v nedeľu večer oficiálnym vyhlásením výsledkov filmovej súťaže a premietaním víťazných filmom,“ povedala Hámorová.

Súčasťou filmového festivalu bude aj divadelné vystúpenie Divadla Kontra s predstavením Čínsky Maharadža, ktoré sa uskutoční v dome kultúry vo štvrtok 13. októbra o 20.00 h. Podrobné informácie o programe nájdu záujemcovia na internetovej stránke www.mfhf.sk.

PREČÍTAJTE SI Z ROKU 2015: Porota MFHF sa zhodla: Festival vyhral film o jednom z najvýznamnejších horolezcov všetkých čias

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM