Martin Sýkora Rôzne Iné športy

Memoriál Vlada Tatarku a Petra Šperku: Víťazom Tomaš Kúcik zo Západných Tatier

Na medzinárodných pretekoch horských záchranných služieb, ktoré sa uskutočnili v sobotu (10.3.) vo Vysokých Tatrách, sa zúčastnilo 44 pretekárov zo Slovenska, Česka a Poľska.

Ilustračný obrázok k článku Memoriál Vlada Tatarku a Petra Šperku: Víťazom Tomaš Kúcik zo Západných Tatier
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

Išlo už o 17. ročník memoriálu Vlada Tatarku a Petra Šperku. Preteky sa konajú každoročne v marci a súťaží sa v štyroch zimných disciplínach, ktoré záchranári využívajú pri svojej práci. Ide o slalom so záchranárskymi saňami, lezenie v ľade a skale, a tzv. kros – časovku na lyžiach vo vysokohorskom prostredí. „Pretekom sme si uctili pamiatku dvoch významných slovenských záchranárov, horských vodcov a popredných slovenských himalájistov, no v prvom rade našich kamarátov. Trate na pretek boli postavené v Malej a Veľkej Studenej doline, pričom pretekári prešli cez Téryho chatu, Priečne sedlo, Svišťový štít a Zbojnícku chatu až na Hrebienok,“ informoval horský vodca Ján Kořínek. Podmienky a počasie tento rok podľa neho preteku priali a každý súťažiaci sa dostal bezpečne do cieľa.

Trať sa oproti predchádzajúcim rokom zmenila. Súťažiaci začínali s disciplínou obrovský slalom so saňami na Čučoriedkach v Tatranskej Lomnici, odtiaľ sa presúvali cez Studenovodské vodopády, Rainerovu chatu, Zamkovského chatu do Malej Studenej doliny pod Žltú stenu, kde sa uskutočnil kross. Ďalej pokračovali cez Priečne sedlo zjazdom ku Sivým plesám, kde bol cieľ disciplíny kross. Nasledoval presun pod masív Svišťového štítu s výstupom po hrebeni ku stienke SOS, kde sa uskutočnilo lezenie na skale. Po tejto disciplíne súťažiaci zlyžovali Veľkou Studenou dolinou ku Groszovmu ľadopádu. Tu bolo pre nich pripravené lezenie v ľade. Záver pretekov bol na Hrebienku. Celkovým víťazom sa stal Tomaš Kúcik z oblastného strediska Horskej záchrannej služby (HZS) Západné Tatry.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM