Peter Handzuš Rôzne

Mesto chce cyklochodníkom spojiť Strážky s Kežmarkom. Možno už v roku 2013

Mesto Spišská Belá totiž pripravilo a podalo mikroprojekt na podporu rozvoja služieb cestovného ruchu v Spišskej Belej a v okolí v rámci výzvy na predkladanie projektov v Programe cezhraničnej spolupráce Poľsko - Slovenská republika.

„Prvou je stavebná úprava cyklotrasy medzi Spišskou Belou, časťou Strážky a mestom Kežmarok cez časť Sever. Spočíva v zriadení cyklotrasy v šírke cca tri metre zo štrkového povrchu, ktorý je vhodný najmä pre cyklistov v úseku od parkoviska kaštieľa Strážky po katastrálnu hranicu medzi Strážkami a Kežmarkom tzv. Pradiarňou,“ priblížil prvú aktivitu primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak.

Úsek od Kežmarku po katastrálnu hranicu so Strážkami má už mesto Kežmarok projekčne pripravený a chystá sa jeho realizácia tak, aby sa tieto dva úseky mohli spojiť v priebehu budúceho roka 2013.

Druhou aktivitou je zakúpenie menšieho univerzálneho mechanizmu na údržbu už existujúcej cyklotrasy Spišská Belá – Tatranská Kotlina. V pláne je zakúpiť špeciálny malotraktor s kabínou a s príslušenstvom, slúžiaci najmä na zametanie, kosenie a na prípadnú zimnú údržbu cyklotrasy.

„Okrem toho chceme zorganizovať slovensko-poľské športovo-spoločenské podujatie pod názvom Cyklodeň v Spišskej Belej na cyklotrase Spišská Belá – Tatranská Kotlina,“ doplnil tretiu aktivitu Bieľak.

V neposlednom rade chce slovenská a poľská strana zabezpečiť výrobu a montáž informačných panelov. Má ich byť celkom päť a mali by byť osadené pri vstupe do mesta Spišská Belá vedľa štátnej cesty.

[b//]„Má ísť o veľké informačné stĺpy a majú plniť informačnú aj reklamnú úlohu a propagovať aj niektoré projekty mesta finančne podporené Európskou úniou,“ //**vysvetľuje Bieľak. Zároveň majú privítať všetkých turistov prichádzajúcich do Spišskej Belej.

** „Tieto aktivity by sa mali zrealizovať do jedného roka. Celkové náklady projektu sú predbežne vyčíslené na 57.500 eur. Z toho mesto zaplatí 5 %, čo je necelých 3000 eur. Presná výška celkových nákladov bude známa až po verejnom obstarávaní,“** dodal Bieľak.

Či bude projekt úspešný, bude známe v priebehu dvoch až troch mesiacov, po jeho formálnom a vecnom vyhodnotení, ktoré momentálne prebieha.

**// „Okrem tohto projektu sa v našom regióne podali aj ďalšie tri mikroprojekty zamerané na značenie existujúcich mäkkých cyklotrás, resp. stavebnú úpravu týchto cyklotrás. Žiadateľmi sú Mesto Kežmarok, Obec Veľká Lomnica, Obec Veľká Franková. Ide o koordinovaný postup niekoľkých obcí a miest v snahe postupne, komplexne a jednotne riešiť obnovu a budovanie cyklotrás pod Tatrami,“// **uzavrel Bieľak.

Poprad24/tar Foto: Peter Handzuš

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM