Rôzne

Mesto muselo vyrúbať desiatky stromov: Teraz sa v Poprade vysádzajú nové ako náhrada

Na výsadbu mesto zvolilo napríklad javory poľné, platany javorolisté, ľaliovníky tulipánokveté, ginko dvojlaločné či kultivary smreka obyčajného.

Ilustračný obrázok k článku Mesto muselo vyrúbať desiatky stromov: Teraz sa v Poprade vysádzajú nové ako náhrada
Zdroj: Mesto Poprad

V Poprade vysádzajú viac ako 50 nových stromov, ide o náhradnú výsadbu za 38 vzrastlých stromov, ktoré v zimnom období mesto muselo vyrúbať.

Samospráva na sociálnej sieti informovala, že vykazovali zlý zdravotný stav, boli napadnuté drevokaznými hubami a inými škodcami.

Nová výsadba je vo väčšine prípadov realizovaná v lokalitách, kde stromy odstránili. Ide napríklad o park pri železničnej stanici, ulice Francisciho, MPČĽ, Slovenského odboja, Svätoplukovu či Štefánikovu, Moyzesovu a Ludvika Svobodu.

Spomaľujú aj rýchlosť vetra

Na výsadbu mesto zvolilo napríklad javory poľné, platany javorolisté, ľaliovníky tulipánokveté, ginko dvojlaločné či kultivary smreka obyčajného a duba letného.

Pribudlo tiež niekoľko kusov javora poľného, lipy malolistej a buka lesného.

„Význam stromov v mestskom prostredí je nespochybniteľne významný, pretože produkciou kyslíka a absorbovaním oxidu uhličitého zlepšujú ovzdušie, zachytávajú prach a iné škodliviny. Vyrovnávaním teplotných extrémov, zmierňovaním horúčav, reguláciou teploty a vlhkosti vzduchu stromy zmierňujú klímu. Taktiež pohlcujú hluk a výrazne spomaľujú rýchlosť vetra,“ upozornilo mesto s tým, že stromy a kríky zároveň pôsobia ako protihluková stena.

Svojimi koreňmi tiež zlepšujú vlastnosti pôdy a pozitívne vplývajú na jej tvorbu. Viažu nimi aj vodu v pôde, fungujú ako špongia a zadržia vodu v krajine.

Samospráva bude v dopĺňaní vzrastlej zelene na svojom území pokračovať aj naďalej.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM