Peter Handzuš Samospráva

Mesto odstránilo časť chátrajúcej stavby. Lidická ulica je opäť celá prejazdná

Obyvatelia Matejoviec môžu opäť naplno využívať komunikáciu na Lidickej ulici. Samospráva zabezpečila na vlastné náklady nevyhnutné úpravy v podobe asanácie najproblémovejšej časti chátrajúcej budovy na Lidickej ulici, ktorá ohrozovala svoje okolie.

Ilustračný obrázok k článku Mesto odstránilo časť chátrajúcej stavby. Lidická ulica je opäť celá prejazdná
Zdroj: Dnes24.sk

Ešte na jar 2012 bola z tohto dôvodu uzavretá polovica profilu komunikácie. Neskôr, keď sa situácia ešte viac zhoršila a padajúce časti muriva ohrozovali autá i chodcov, rozhodla samospráva o úplnom uzatvorení cesty z dôvodu ochrany života a zdravia okoloidúcich.

Jej otvorenie žiadali aj obyvatelia Matejoviec, ktorí na MsÚ doručili petíciu s 564 podpismi. Mesto sa od prvých chvíľ snažilo situáciu riešiť, avšak narážalo na komplikované majetkové vzťahy. Kým pozemok pod budovou je majetkom štátu, samotný objekt je vo vlastníctve osôb v hmotnej núdzi.

Asanácia stála 15 236 €

Ešte v roku 2012 pritom statik zakázal vstup do objektu a tiež jeho ručné rozobratie.

„Keďže vlastníci objektu nevykonali nariadené zabezpečovacie práce, Mesto Poprad ako stavebný úrad pristúpilo k zabezpečeniu výkonu rozhodnutia prostredníctvom exekútorského úradu. Okamžite po doručení výzvy sme pristúpili k samotnej realizácii stavebných prác na odstránení časti stavby , ktorá ohrozovala zdravie a život účastníkov cestnej premávky. Po odkrytí plechovej krytiny bolo zistené, že zo statického hľadiska drevený krov nie je bezpečný a vzhľadom na chýbajúce nosné prvky krovu hrozí zrútenie strechy. Preto bolo nevyhnutné strešnú konštrukciu preboriť do vnútra budovy,“ uviedla Kristína Horáková z odboru výstavby na popradskej radnici.

Náklady na asanáciu rozpadnutého rohu budovy predstavujú 15 236 €, vrátane uloženia odpadu na skládke. Zvyšná časť objektu bola ohradená a vyznačená príslušným zákazom vstupu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM