Martin Sýkora Samospráva

Mesto vyhlási súťaž: Najlepšou dažďovou záhradou v ústrety prírode

Záštitu nad súťažou prevzal popradský viceprimátor Pavol Gašper, ktorého v myšlienke podporil hydrológ Michal Kravčík, autor známej vodnej paradigmy.

Ilustračný obrázok k článku Mesto vyhlási súťaž: Najlepšou dažďovou záhradou v ústrety prírode
Zdroj: TASR

Koncom marca bude vyhlásená súťaž o najlepšiu dažďovú záhradu. Cieľom projektu je zachytávanie dažďovej vody na území, kde spadne. Súťaž by mala prebehnúť v marci až júni tohto roku.

„Je to pomerne zaujímavá oblasť ochrany životného prostredia s priamymi dopadmi na zdravie aj ekonomiku domácností i podnikateľských subjektov a samosprávy. Zadržiavanie vody, resp. jej odvádzanie je jedným z podstatných vplyvov na klimatické zmeny,“ uviedol viceprimátor Pavol Gašper, ktorý nad súťažou prevzal záštitu.

Projekt je inšpirovaný vodnou paradigmou, ktorej autorom je Slovák Michal Kravčík, nositeľ Goldmanovej ceny za environmentalis­tiku, ktorý je v súčasnosti v USA v poradnom tíme pre prípravu národnej stratégie ochrany životného prostredia. „Dažďová voda nie je odpad. Je to dar, ktorý má ostať v krajine. Nemali by sme kanalizovať vodu zo strechy svojho domu. Voda by sa mala akumulovať v našej záhrade, potom ochladzovať, vyparovať a vylepšovať mikloklímu,“ opísal paradigmu jej autor, ktorý zdôraznil aj jej ekonomický význam.

Kravčík pripisuje nedávnu víkendovú víchricu na vrub prehriatia Popradskej kotliny v dôsledku nedostatku zadržanej a následne odparenej vody.

Spoluorganizátormi súťaže ako aj jej sponzormi budú niektoré obchodné popradské reťazce. „V súlade s víziou zapájania občanov do diania v meste sa do prípravy súťaže zapojili aj niektoré občianske združenia,“ dodal Gašper.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM