Monika Vengrínová Rôzne

Mimoriadne teplo v Tatrách: Na Lomničáku v januári chýbalo len málo a padol by historický rekord!

Na takúto teplú zimu si väčšina Tatrancov ani nespomína. Tohtoročný január bol dokonca jeden z najteplejších v histórii Slovenska za posledných viac ako šesťdesiat rokov. Môžu za to najmä prvé dve tretiny mesiaca s nadpriemernými teplotami.

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadne teplo v Tatrách: Na Lomničáku v januári chýbalo len málo a padol by historický rekord!

Tie zaznamenali najmä vysokohorské oblasti i viaceré regióny východného Slovenska. „Na Lomnickom štíte dosiahla priemerná mesačná teplota vzduchu v januári tohto roka druhú najvyššiu hodnotu od roku 1951,“ uviedol klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) s tým, že v tomto roku tu bola priemerná mesačná teplota –6,8 stupňa Celzia, čo je iba o dve desatiny stupňa menej, ako spomínaný historický rekord z roku 1951.

Tzv. arktický deň, keď maximálna denná teplota na niektorých miestach nevystúpi nad – 10 stupňov Celzia, zaznamenali meteorológovia počas januára iba raz. Na Lomnickom štíte to bol od roku 1951 najnižší počet arktických dní v januári. Klimatológovia SHMÚ pripomenuli, že aj v chladných kotlinových oblastiach, napríklad v Oravskej Lesnej, Sliači alebo Poprade sa takéto dni vyskytujú v posledných desaťročiach v januári zriedkavejšie, ako to bolo v minulosti.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM