Správy

Na ich opravu pôjde 1,9 milióna eur: Ktorých škôl v Poprade sa týka finančná injekcia?

Mesto schválilo prostriedky, následnú prípravu verejného obstarávania a samotných prác bude realizovať vedenie spomínaných škôl.

Ilustračný obrázok k článku Na ich opravu pôjde 1,9 milióna eur: Ktorých škôl v Poprade sa týka finančná injekcia?
Zdroj: TASR/František Iván

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Poprade v stredu na neplánovanom zasadnutí schválili 1,9 milióna eur na zníženie energetickej náročnosti budov v dvoch základných školách.

Poslancom z klubu Poprad 22 však chýbali v predloženom materiáli bližšie a podrobnejšie informácie k projektom.

Zo schváleného materiálu vyplýva, že 600-tisíc eur pôjde na obnovu Základnej školy (ZŠ) s materskou školou (MŠ) A. V. Scherfela v mestskej časti Veľká a ďalších 1,3 milióna eur do budov v ZŠ s MŠ Jarná.

Kritika poslancov

Mesto schválilo prostriedky, následnú prípravu verejného obstarávania a samotných prác bude realizovať vedenie spomínaných škôl.

V materiáli neboli podľa mestského poslanca Igora Wzoša spomenuté alternatívy financovania projektov, napríklad z plánu obnovy či európskych investičných fondov.

„Pokladáme to za veľmi nekorektný prístup k poslancom, takéto veci týkajúce sa energetiky a škôl sa majú riešiť dlhodobo a nie takto na rýchlo, v podstate zo dňa na deň,“ skonštatoval Wzoš s tým, že energetika budov nie je havarijný stav a projekty sa mohli schvaľovať na riadnom zastupiteľstve.

Okrem toho je podľa neho zatepľovanie budov v dnešnej dobe veľmi neefektívne opatrenie pri znížení energetickej náročnosti.

Školy treba pripraviť

„Nie je tam zahrnuté osvetlenie, regulácia systému, výmena tepelných zdrojov a rozvodov. Chýba tam množstvo opatrení, ktoré sa dajú zaplatiť napríklad aj z plánu obnovy,“ skonštatoval poslanec.

Vedúca odboru školstva, mládeže a športu na Mestskom úrade Edita Pilárová upozornila, že všetky školy na území mesta treba v súvislosti s nárastom cien energií pripraviť, aby boli čo najmenej energeticky náročné na prevádzku.

„Tieto dve školy mali pripravené audity aj projekty, ktoré bolo treba len prerobiť, takže to bolo najjednoduchšie a najrýchlejšie, preto sme ich vybrali. Riaditelia ostatných škôl a škôlok pripravujú projektové dokumentácie na ďalšie výzvy, do ktorých sa budeme môcť zapojiť,“ objasnila Pilárová a dodala, že niektoré projekty dokáže samospráva neskôr refundovať.

ilustračné foto

Viac správ z Popradu a okolia:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM