Martin Sýkora Správy

Na mape pribudne ďalšie kúpeľné miesto: Červený Kláštor sa derie vpred

S kúpeľníctvom majú v Pieninách svoje dlhoročné skúsenosti. Po niekoľkých rokoch sa zamagurskej obci vráti prívlastok "kúpeľná", vďaka obnoveným kúpeľom.

Ilustračný obrázok k článku Na mape pribudne ďalšie kúpeľné miesto: Červený Kláštor sa derie vpred
Foto: Martin Sýkora

Kúpeľná tradícia sa na území Pienin obnovila v roku 2012 vybudovaním kúpeľov Červený Kláštor – Smerdžonka. Po piatich rokoch od obnovenia kúpeľníctva budú kúpele v Červenom Kláštore od roku 2017 niesť prívlastok kúpeľného miesta.

Blahodarný prameň a nový areál

Výstavba kúpeľného domu v roku 2012 umožnila liečbu všetkých kožných chorôb. Tamojší minerálny prameň preukázal svoje blahodarné účinky i pri liečbe chorôb pohybového aparátu, neurologických chorôb a chorôb tráviaceho traktu. „Región severného Spiša je čoraz populárnejší nielen z dôvodu nádhernej prírody a kultúrneho dedičstva. Teší nás, že sme cieľovou destináciou pre ľudí, ktorí potrebujú načerpať novú energiu a zotaviť sa z rôznych ochorení,“ povedal marketingový manažér Kúpeľov Červený Kláštor – Smerdžonka Vladimír Šmída.

PREČÍTAJTE SI AJ: Vo Vyšných Hágoch budú parkovať a voziť sa po novom

Pre kúpele v Červenom Kláštore je súčasný rok významný aj z pohľadu rastúceho počtu zotavených pacientov. Kúpele úspešne zavŕšili snahu o pridelenie štatútu klimatických kúpeľov. Vďaka tomu a čistému pieninskému vzduchu je Červený Kláštor vyhľadávaný aj medzi klientmi, ktorých trápia tiež netuberkulózne choroby dýchacích ciest, duševné choroby, stavy po operácii štítnej žľazy, časť z onkologických chorôb a chorôb z povolania.

Štatúť kúpeľného mesta

„Najväčším zadosťučinením pre celý kolektív a samotné kúpele je fakt, že po pobyte u nás sa klienti cítia lepšie než pred liečbou. Sme potešení, že za pomoci darov prírody a našej práce pomáhame ľuďom s ochoreniami, ktoré ich ťažia v ich bežnom živote,“ poznamenal majiteľ kúpeľov Ján Korčák.

PREČÍTAJTE SI AJ: V Tatrách je o ďalšiu liečebňu menej: Padla Nová Polianka

Na základe nariadenia slovenskej vlády bude obec Červený Kláštor môcť od roku 2017 niesť štatút kúpeľného miesta. „Pre náš región je to veľká pocta. Najmä z toho dôvodu, že rovnaké označenie bude môcť používať iba 23 lokalít na Slovensku. Opätovne tak nadviažeme na úspechy kúpeľníctva v Pieninách z roku 1887. Vtedajšie Kúpele Smerdžonka boli totiž súčasťou oficiálneho zoznamu kúpeľov celého Uhorska,“ dodala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu regiónu Severný Spiš Pieniny Erika Šalatová.

Kúpele Červený Kláštor Smerdžonka
5
Galéria
Foto: Martin Sýkora
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM