Peter Handzuš Rôzne

Na post starostu či primátora by sa mali stanoviť kvalifikačné predpoklady

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktoré reprezentuje väčšinu slovenských samospráv, by privítalo, keby sa v budúcnosti cez legislatívnu úpravu stanovili kvalifikačné predpoklady na kandidatúru na post starostu či primátora.

„Nie sme zodpovední za kolegov, ktorí vyhrajú voľby a nemajú ani základné vzdelanie,“ uviedol dnes predseda združenia Jozef Dvonč. ZMOS zároveň presadzuje, aby sa kreovanie volebných obvodov riešilo cez všeobecné záväzné nariadenia podľa špecifických podmienok miest a obcí.

V súvislosti s pripravovaným volebným kódexom, ktorým sa majú upraviť pravidlá pre všetky typy volieb, Dvonč vyhlásil, že samosprávy odmietajú skrátenie volebného obdobia zo štyroch na tri roky. K skráteniu obdobia by mohlo dôjsť v prípade spojenia volieb do jedného termínu, teda zavedeniu tzv. supervolebného roka. „Považovali by sme to za veľmi negatívny jav,“ pokračoval Dvonč. Zároveň poznamenal, že združenie nepovažuje zatiaľ za reálne ani elektronické voľby.

Utorkové (26.7.) mimoriadne zasadnutie Rady ZMOS hovorilo nielen o volebnom kódexe, ale aj o prerozdelení prostriedkov z Fondu solidarity združenia pre povodňami postihnuté obce. Západoslovenské obce Doľany a Častá tak dostanú príspevok 2000 eur, obec Píla 4000 eur a Horné Orešany 1000 eur. Dvonč predpokladá, že ďalšie prostriedky pre postihnuté obce by sa mohli odsúhlasiť na septembrovom zasadnutí.

Vedenie ZMOSu sa zároveň dohodlo na vytvorení pracovnej skupiny, ktorá by sa mala zamerať na riešenie problematiky marginalizovaných skupín. Jej členmi by mali byť aj zástupcovia nepolitickej iniciatívy Zobuďme sa, ktorú založil primátor Žiaru nad Hronom Ivan Černaj (nezávislý).

Zasadnutie sa venovalo aj pripravovanému Programu odpadového hospodárstva. Ako ozrejmil výkonný podpredseda ZMOSu Milan Muška, združenie víta tento program, keďže rieši problematiku detailne a pomenováva aj riziká a problémy. ZMOS v tejto súvislosti požaduje, aby sa v programe jasne zadefinovali úlohy a povinnosti štátu i samospráv vo vzťahu k povinnostiam vyplývajúcim z členstva v Európskej únii spolu so špecifikáciou ich finančnej náročnosti a času realizácie.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM