Peter Handzuš Iné športy

Nádherné retro v akcii: Na trať Rallye Tatry vyrazí aj 25 veteránov

40. ročník Rallye Tatry odštartujú 26. júla v Poprade, v meste, ktoré hostilo tatranskú rely od jej počiatku. Na trať rýchlostnej skúšky v Poprade sa v rámci sprievodného podujatia postavia aj historické vozidlá.

Ilustračný obrázok k článku Nádherné retro v akcii: Na trať Rallye Tatry vyrazí aj 25 veteránov
Zdroj: Dnes24.sk

Zatiaľ sa k účasti na medzinárodných pretekoch prihlásilo 26 posádok (18 na Majstrovstvá Slovenska a 8 na Slovenský rally pohár). Tohtoročnú rely nebudú zdolávať iba vozidlá súčasnosti. Rallye Tatry poskytne organizátorom Tatranského veterána 2013 priestor, na ktorom rely špeciály odjazdia rýchlostnú skúšku Poprad. Udeje sa tak v sobotu 27. júla v čase od 13. do 14. hodiny, keď budú súťažné vozidlá zdolávať predpísané kilometre na RS Uloža a RS Levočské kúpele a trať RS Poprad bude na jednu hodinu voľná pre historické vozidlá.

Tatranský veterán 2013

Tatranský veterán car club Poprad (TVVC) vznikol ako Veteran car klub na prelome 70-tych a 80 tych rokov a už vtedy sa členovia klubu zaoberali myšlienkou usporadúvať pravidelné stretnutia a zrazy milovníkov historických vozidiel. Stretávajú sa pravidelne a tento rok to bude jubilejný 30. ročník zrazu členov a priateľov popradského klubu pod názvom Tatranský veterán 2013, na ktorý si pozvali účastníkov z celého Slovenska a takisto aj veteránistu z Maďarska a z Českej republiky.

Hlavná časť podujatia sa bude konať v sobotu 27. júla. Predseda Tatranského veteran car clubu Poprad Jozef Pollág dodáva, „Okrem toho, že sa navzájom stretneme a vymeníme si skúsenosti pri zveľaďovaní našich historických miláčikov, urobíme radosť aj vonkajšiemu okoliu – verejnosti, u ktorej sa podobné akcie tešia veľkému záujmu. Veď na týchto vozidlách je prezentovaný vývoj motorizmu vrátane dizajnérskej práce, ako aj konštrukcie jednotlivých automobilov. Pri pohľade na tieto historické vozidlá človek často zistí, že sa pozerá na umelecké dielo, ktoré niekedy predbehlo aj dnešnú dobu.“

Záujemcov vyberali

Tohtoročné stretnutie je zároveň sprievodnou akciou 40. ročníka Rallye Tatry, ako aj spestrenie letnej turistickej sezóny v Poprade, vo Svite a v Lučivnej. Organizátorov teší, že po rozposlaní prihlášok si mohli vyberať, kto sa na podujatí so svojim veteránom predstaví.

„Z kapacitných a finančných možností sme mohli potvrdiť účasť iba 25-tim vozidlám. Aj preto sme starostlivo vyberali, a veríme, že návštevníci a priaznivci veteránov budú s našim výberom spokojní,“ povedal Pollág.

Na podujatí budú vystavené vozidlá vyrobené od roku 1905 až po tzv. „youngtimery“, vozidlá do r.v. 1982. Z prihlá­sených spomenieme Talbot z roku 1912, Laurint a Klement z 1921, Tatra 30 taxi z roku 1928 (prvý taxík vo Vysokých Tatrách), Praga Alfa z 1928, Fiat 1500 cabrio z 1936, Bentley z 1961, bojovú Škodu Tudor či legendárne Ferrari z 1972.

TVCC nie je prístupný iba pre členov klubu. Klub je otvorený pre všetkých priateľov historických vozidiel. „Nerozdeľujeme ľudí na člen alebo nečlen. Spolupracujeme všetci. Vzájomne si pomáhame, počas presunov usmerňujeme vozidlá na križovatkách, strážime si vozidlá na zrazoch. Aj na tohtoročnom stretnutí sú iba traja členovia nášho klubu, ostatných radíme za priateľov historických vozidiel,“ uzatvára predseda TVCC Ing. Pollág.

Program stretnutia v sobotu 27. júla

9.00 – 10.00 hod. Príchod na Námestie sv. Egídia v Poprade
10.00 – 12.15 hod. Výstava historických vozidiel na parkovisku pred bývalým Glóbusom
12.15 – 12.30 hod. Jazda na námestí a presun v kolóne na propagačnú jazdu do uzatvoreného úseku mimoúrovňovej križovatky pri Baumaxe
13.00 – 13.45 hod. Jazda historických vozidiel v uzatvorenom úseku cesty, na trati rýchlostnej skúšky Poprad, počas pretekov Rallye Tatry 2013
13.45 – 14.00 hod. Presun vozidiel do Svitu
14.00 – 16.00 hod. Parkovanie a výstava vozidiel vo Svite pred Domom kultúry
16.00 – 16.30 hod. Presun vozidiel do obce Lučivná a vystavenie vozidiel pred kaštieľom Lučivná.

Pripravuje sa 40. ročník súťaže Rallye Tatry
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM