Peter Handzuš Správy

Nadaný bilingvalista Oliver Pitoňák mieri do Hanoja. Vo Vietname bude reprezentovať Slovensko!

Viete si predstaviť študenta, ktorý prázdniny trávi štúdiom, čítaním odbornej literatúry a vedeckým experimentovaním? Nie? Študentom, pre ktorého sú tieto aktivity samozrejmosťou, je Oliver Pitoňák žiak 4. E bilingválnej sekcie Gymnázia na Ulici Dominika Tatarku v Poprade.

Ilustračný obrázok k článku Nadaný bilingvalista Oliver Pitoňák mieri do Hanoja. Vo Vietname bude reprezentovať Slovensko!
Zdroj: TASR

„Upísal“ sa biológii a vyzná sa v nej tak, že v druhej polovici júla bude reprezentovať Slovensko na medzinárodnej biologickej olympiáde vo Vietname. Takémuto úspechu predchádzali roky štúdia, ktoré boli nad rámec vyučovania. Do nedávnej minulosti sa pozrieme s Oliverovou profesorkou biológie Silviou Bartošovou.

Ako ste odhalili jeho talent? Bolo to na vyučovacích hodinách?
- Vôbec nie. V našej škole biológia nastupuje v treťom ročníku. Oliver ma oslovil ako prvák – že by chcel ísť na súťaž mladých prírodovedcov. Tak sme začali s prípravou. Tá sa vyplatila, pretože on, ako študent bez biológie, vyhral najskôr krajské kolo biologickej olympiády a postúpil až na celosvetovú súťaž do Indie.

Venuje sa Oliver špeciálne nejakej oblasti?
- Najskôr sa zaoberal botanikou, potom však „presedlal“ na genetiku a hlavne molekulárnu biológiu. Tú popularizuje aj medzi študentmi našej školy. Mimo vyučovania pripravuje pre nich prednášky, prezentácie. Najčastejšie sa týkajú aktuálnych problémov – genetickej manipulácie, dedičných ochorení, evolúcie…Často ide o témy na rozhraní genetiky a etiky. Študenti sa pýtajú, vyjadrujú svoje názory. A to je fajn.

Aká je vaša úloha v príprave Olivera?
- Témy konzultujeme. Dohodneme si určité okruhy, ktoré preberieme najskôr teoreticky, potom nasledujú pokusy. Oliver veľa študuje samostatne. A nielen zo slovenských kníh, ale aj anglických. Dokonca chodí do vedeckej knižnice v Košiciach. Je to jednoducho výnimočný talent.

Dajme teraz slovo Oliverovi Pitoňákovi. Čím musel prejsť, kým sa dostal do reprezentácie Slovenska?
- Najskôr to bolo krajské kolo biologickej olympiády a po ňom celoslovenské. Priznám sa, zapochyboval som trochu, či sa mojim spolusúťažiacim vyrovnám. Sily sme si zmerali v teste, ktorý obsahoval otázky zo všetkých biologických okruhov, a aj v laboratóriu. Tam sme pozorovali bunky dážďovky zabezpečujúce imunitu a vyskúšali sme si jednu z najčastejšie používaných molekulárnych metód – gélovú elektroforézu. Súťaž dopadla nad moje očakávanie – skončil som na prvom mieste a dostal som aj Cenu dekana Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave za najlepšie zvládnutý test. Automaticky to znamenalo postup na sústredenia, kde sa vyberajú reprezentanti Slovenskej republiky na IBO (International Biology Olympiad). Májové sústredenie zakončené testom potvrdilo moju reprezentáciu. V júni sme s ďalšími členmi tímu a náhradníkmi absolvovali ešte jednu spoločnú prípravu zameranú na prácu vo vedeckom laboratóriu. Na olympiáde totiž nestačia iba teoretické vedomosti, človek musí byť rýchly a zdatný aj v praktických úlohách. Verím, že naše slovenské družstvo bude na Medzinárodnej biologickej olympiáde, ktorá sa koná vo Vietname od 16. do 24. júla, úspešné.

Tomu veríme aj my a bilingvalistovi Oliverovi Pitoňákovi budeme držať palce.

Nadaný bilingvalista Oliver Pitoňák mieri do Hanoja. Vo Vietname bude reprezento
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM