Rôzne

Najprv extrémne teplá, potom výrazné ochladenie. Meteorológovia vystríhajú pred hrami počasia

Tropické počasie a krátko na to výrazný pokles teplôt, ktorý bude vyšší ako desať stupňov. Počasie nás v najbližšej dobe poriadne vyskúša.

Slovensko zasiahnu dnes a v utorok (12.7.) horúčavy. Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu pred nimi vydali výstrahy.

Extrémne teplá budú však podľa SHMÚ trvať krátko. Po nich treba počítať s výrazne studeným frontom.

Výstrahy

Výstraha druhého stupňa platí dnes pre Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj. Teplota vzduchu tam môže vystúpiť na 35 stupňov Celzia. Pre Banskobystrický, Trenčiansky, Košicky a Prešovský kraj platia výstrahy prvého stupňa. Počas dňa by tam malo byť 33 až 34 stupňov Celzia. Vysoké teploty by mali ustať večer.

V utorok bude na väčšine územia podľa SHMÚ ešte teplejšie. Výstraha druhého stupňa sa má rozšíriť pre celú južnú polovicu územia. Bez výstrah je len sever a časť stredného Slovenska.

Výrazné oteplenie spôsobí tlaková výš, ktorá bude siahať od Álp až po Čierne more a po jej zadnej strane začne na Slovensko prúdiť teplý vzduch od juhozápadu.

PREČÍTAJTE SI: Chcete ísť na Slovensku k vode? K dispozícii sú desiatky možností

Ochladenie aj o viac ako desať stupňov

Veľmi horúco bude ešte aj v stredu, teploty sa udržia na úrovni 33 – 36 stupňov, postupne sa zvýši oblačnosť a zrážky, vyskytnú sa aj búrky, čo bude mať za následok výraznejšie ochladenie. To sa prejaví vo štvrtok, kedy počas celého dňa treba počítať s dažďom a silnejším vetrom. Bude 21 až 26 stupňov, v piatok sa teplota ešte približne o dva stupne zníži, v sobotu potom vystúpi len na 16 – 22°C.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM