Peter Handzuš Krimi

Narazili ste niekomu do auta? Neodchádzajte, môže vás to vyjsť draho

Predvianočné obdobie je určite spojené aj s nakupovaní darčekov, ktoré sa v súčasnosti nakupujú v rôznych obchodných centrách. Väčšina ľudí do obchodných centier chodí autom. Na zaplnených parkoviskách sa ľahko môže stať, že pri parkovaní alebo vychádzaní z parkoviska narazíme do iného auta.

Ilustračný obrázok k článku Narazili ste niekomu do auta? Neodchádzajte, môže vás to vyjsť draho
Zdroj: Policajný zbor SR

Rovnako sa tak môže stať na parkoviskách na sídliskách, pri športových halách, prípadne akýchkoľvek iných odstavných plochách.

V prípade, že k takejto udalosti dôjde, majte na pamäti, že ste povinný splniť si zákonom stanovené povinnosti:

  • bezodkladne zastaviť vozidlo
  • preukázať svoju totožnosť inému účastníkovi udalosti v cestnej premávke
  • poskytnúť údaje o poistení vozidla
  • vyplniť a podpísať tlačivo zavedené na zabezpečenie náhrady vzniknutej škody podľa osobitného predpisu
  • zdržať sa požitia alkoholu alebo inej návykovej látky
  • urobiť vhodné opatrenia, aby nebola ohrozená bezpečnosť alebo plynulosť cestnej premávky

Ak účastník takejto udalosti v cestnej premávke spôsobil hmotnú škodu osobe, ktorá sa nenachádza vo vozidle, je povinný o tom túto osobu bezodkladne upovedomiť a splniť si vyššie uvedené povinnosti účastníka škodovej udalosti.

K zabezpečeniu vyrozumenia vodiča poškodeného vozidla môžete využiť aj informačné služby nákupného centra, usporiadateľa kultúrno-spoločenského podujatia, prípadne iného podujatia kumulujúceho účastníkov cestnej premávky. Ak toto nie je možné zabezpečiť takýmto spôsobom, vyrozumenie takejto osoby zabezpečte prostredníctvom Policajného zboru na telefónnej linke 158.

V prípade, ak si ako účastník takejto udalosti v cestnej premávke nesplníte svoje zákonom stanovené povinnosti (odídete z miesta udalosti bez splnenia týchto povinností), vec bude po oznámení policajtovi kvalifikovaná ako dopravná nehoda a zároveň takéto konanie je považované za porušenie zákona o cestnej premávke závažným spôsobom, **za ktoré vám hrozí pokuta od 300 € do 1 300 € a zákaz činnosti viesť motorové vozidlá na dobu od 12 mesiacov do 60 mesiacov. **

Narazili ste niekomu do auta? Neodchádzajte, môže vás to výjsť draho
6
Galéria
Zdroj: Policajný zbor SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM