Peter Handzuš Rôzne

Národný výstup na Kriváň si pripomína 170. výročie prvej vychádzky

Slávnostným otváracím ceremoniálom sa začne v piatok 12. augusta o 17. hodine v Starom Smokovci najstaršie kultúrno-spoločenské podujatie na Slovensku.

Národný výstup na Kriváň si tento rok pripomína 170. výročie, práve toľko rokov uplynulo od vychádzky Ľudovíta Štúra a jeho družiny národovcov na vrchol Kriváňa. Zároveň je toto podujatie súčasťou osláv venovaných 90. výročiu založenia turistického časopisu Krásy Slovenska.

V kultúrnom programe vystúpia okrem iných Folklórna skupina Kriváň z Východnej, ľudový multiinštrumen­talista Ján Hurajt zo Štrby, sestry Uhlárové a Pravoslávny cirkevný zbor z Ľubice. S dobovými divadelnými skečmi sa predstaví netradičné zoskupenie divadelníkov spod Tatier.

„Myslím si, že vďaka viacžánrovej koncepcii programu sme pripravili pre všetkých zaujímavý kultúrny zážitok,“ konštatoval vedúci oddelenia kultúry a športu mesta Vysoké Tatry Ján Bendík. Nebude chýbať ani pôvodná tvorba, ktorej sa zhostí skupinka divadelníkov vytvorená špeciálne pre túto príležitosť. „Tak na pódiu uvidíme aj Ľudovíta Štúra a ďalších slovenských národovcov v podaní Vladislava Vaľka, Jozefa Šilona či Ivana Kubova,“ doplnil Bendík.

Ďalší program sa presunie do Račkovej doliny, kde časť účastníkov výstupu prenocuje, ostatní sa v skorých ranných hodinách na druhý deň (13.8.) pripoja na trasu výstupu po značkovaných chodníkoch vedúcich na vrchol Kriváňa. Privítanie všetkých účastníkov na vrchole vo výške 2494 je naplánované na 11. hodinu. Program ukončí táborová vatra v Račkovej doline. „Toto podujatie má nielen bohatú históriu, ale nesie v sebe aj symboliku nezlomnosti slovenského národa,“ konštatoval Bendík.

Národný výstup na Kriváň sa v tomto roku koná pod záštitou predsedníčky vlády SR Ivety Radičovej. Hlavnými organizátormi sú okrem mesta Vysoké Tatry aj mesto Liptovský Mikuláš, obec Pribylina, Matica slovenská a Klub slovenských turistov.

Text+foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM