Rôzne Tlačové správy

Nemuseli ani vycestovať a ochutnali kúsok sveta: Na škole v Poprade vyskúšali slimáky a stretli Indiana Jonesa

Každoročne študenti a učitelia Súkromnej strednej odbornej školy v Poprade, ktorej zriaďovateľom je Tatranská akadémia, n.o. v jeseni organizujú multikulturálne podujatie. Zážitkovým učením oslavujú jazykovú rozmanitosť nielen v Európe.

Ilustračný obrázok k článku Nemuseli ani vycestovať a ochutnali kúsok sveta: Na škole v Poprade vyskúšali slimáky a stretli Indiana Jonesa
20
Galéria
Zdroj: PR

Učebne školy sa na niekoľko hodín zmenili na 9 krajín – USA, Veľkú Britániu, Peru, Španielsko, Taliansko, Francúzsko, Rakúsko, Turecko a Slovensko. Stretli sa v nich s hosťami zo zahraničia, ktorí predstavili svoj jazyk aj kultúru.

„V Británii sme ochutnali tradičný čaj s mliekom alebo anglické raňajky, naučili sa niečo o londýnskom slangu cockney. Šperky, oblečenie a umelecké predmety dýchajúce inou, nami vzdialenou kultúrou Inkov sme zažili v Peru. Turci nás zbavili našich predsudkov a predstavili krásne historické pamiatky,“ opisuje nové znalosti a zážitky Vladislav Mitický zo Súkromnej strednej odbornej školy.

Na rad prišla španielska pantumaca a rozprávalo sa aj o Katalánsku a Baskicku. Rakúsko preverilo popradských študentov vo vedomostiach o spisovnej nemčine a odmenilo ich za to výbornou Sacher tortou. A dostali sa až za veľkú mláku. „V Hollywoode sme stretli Johna Lennona, Indiana Jonesa, ktorí nám zapózovali v simulovanom fotoateliéri,“ pokračuje.

Núdza nebola ani o taliansku kultúru, kedy temperamentný Talian Fabio pozval osadenstvo školy cez vône, chute a futbal na Apeninský polostrov. Slimáky a syry zasa ponúkali zážitok z francúzskej gastronómie.

Aby to nebolo len o predstavovaní cudzích kultúr, pochváliť sa mohli aj slovenskými zvyklosťami. V slovenskej chyži vládli čary, povery a mágia, ktorou žili naši predkovia. Krásne folklórne vystúpenie – vynášanie Moreny zaviedlo všetkých prítomných medzi magické bytosti. Študenti si taktiež mohli vyskúšať výrobu prírodných mydiel a spoznávali silu liečivých bylín proti mnohým neduhom.

A na záver ich spojila jedna myšlienka: Učenie sa jazykov iných národov nám umožňuje vzájomne si lepšie porozumieť a pochopiť naše kultúrne rozdiely.

autor: Mgr. Lucia Hajkovská
foto: Patrik Tajboš IV.A, Martin Mattoš III.B

(PR správa)

Na škole v Poprade vyskúšali slimáky a stretli Indiho Jonesa
20
Galéria
Zdroj: PR
Zdroj: PR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM